Sävsjö ska lära andra kommuner om flickor

Nu ska Sävsjö lära andra kommuner hur man ska göra för att unga kvinnor inte ska hamna i alkohol- och drogmisbruk eller andra destruktiva beteenden. Sävsjö var tillsammans med Haparanda först ut i landet med projektet ”Upptäck flickorna”.

Sävsjö är en av de två kommunerna i landet som under hösten har fått arbeta med projektet ”stärk flickorna” - ett projekt som bl a Kvinnoforum och Alkoholkommittén står bakom - och som nu går vidare till fler kommuner. I länet startar Vetlanda och Mullsjö nu.

Projektet går ut på att kommunerna själva ska förhindra flickors ökade drog- och alkoholmissbruk - som man kan se ökar i nationella undersökningar. Enligt barn -och utbildningsnämndens kristdemokratiska ordförande i Sävsjö, Anna-Karin Yngvesson har det märkts också i Sävsjö.
 
Och kommunen har fokuserat på flickornas situation utan särskilt mycket projektpengar och utan tungt adminstrativa projketplaner - istället har ensklilda lärare som utbldats sig inom projeketet utvecklat och använt en metod på flickorna i Sävsjö högstadieskola - en metod som har sin grund i något ganska enkelt...
- Att förstärka det som är bra, att ge  mycket beröm och fokusera på det positiva, säger Anna-Karin Yngvesson.