Gävle kommun kritisk till stängning av friskola

Utbildnings och arbetsmarknadsnämnden i Gävle är kritisk till att Skeppsakademins rektor och ägare Patric Johansson nu vill stänga skolan och skicka hem 48 elever.

Idag kommer Skolverket ha ett möte med Skeppsakademins ägare Patric Johansson där situationen kommer att diskuteras. Gävle kommun kan dock inget göra för att stoppa stängningen menar Tommy Berger ordförande för Utbildnings och arbetsmarknadsnämnden i Gävle kommun.
Det har handlat om Skeppsakademins dåliga ekonomi och om obetalda räkningar som i sin tur inneburit uteblivna mat- och elleveranser. Det har handlat om krismöten med föräldrar, hemskickade elever, usel stämning på skolan och om en lärargrupps förkastade bud på verksamheten. Spindeln i nätet har varit rektorn och ägaren Patric Johansson och hans vilja att flytta skolan till Oxelösund. Igår beslutade han sig för att stänga skolan. Själv anser han att det går bra eftersom det är så pass kort tid kvar av terminen.
Vad gäller lärarnas situation på skolan meddelade Patric Johanssson under gårdagens möte att de kommer att bli uppsagda. Tommy Berger säger att man från kommunalt håll nu ska kontakta statliga Skolverket men att kommunen inte har så mycket att säga till om vad det gäller friskolan Skeppsakademin.