AIK:s Johan Mjällby lägger av till slut

Den allsvenska premiären i år blev sista matchen på elitnivå för AIK:s Johan Mjällby.

De efterhängsna knäproblemen och ständigt nya skador sätter nu stopp för Johan Mjällbys framgångsrika karriär.

- Det är klart att det känns lite tungt, men samtidigt är det ett förnuftigt beslut, säger Johan Mjällby till Radiosporten.

Johan Mjällby berättar att beskedet att sluta har vuxit fram under våren.

Efter matchen mot Gefle i den allsvenska premiären har han hela tiden dragit på sig nya skador, trots att det problemfyllda ena knät under långa perioder känts riktigt bra.

- Rehabträning har jag fått nog av helt enkelt. Att ägna mig åt det var inte planen när jag bestämde mig för att fortsätta karriären i AIK, säger han.

- Jag ligger för långt efter träningsmässigt och det är dags att sluta misshandla min kropp, fortsätter Johan. 

Sammanlagt blev det 49 A-landskamper för Mjällby, vars spelstil kännetecknades av ett väldigt kämpande och stor aggressivitet.

1998 blev han svensk mästare med AIK och efter det proffs i skotska Celtic där han blev mästare ett flertal gånger. Men det han minns bäst av sin karriär är VM-turneringen 2002.

-Det största rent sportsligt för mig var när jag blev utsedd till lagkapten för Sverige under VM 2002. Sen kommer jag förstås alltid komma ihåg känslan av springa ut på Råsunda en sista gång i den allsvenska premiären i år, säger Mjällby.

Han berättar också att förlusten i UEFA-cupfinalen 2003 med Celtic mot Porto är den största besvikelsen i karriären.

Samtidigt är han medveten om att många nu kommer tro att han fick starta matchen mot Gefle i våras av rent sentimentala skäl.

-Men de får fråga AIK-tränaren Rickard Norling då. Han skulle aldrig ta ut någon av emotionella skäl. Jag gjorde en bra sista träningsmatch innan geflematchen och då tyckte tränare att jag platsade, säger Mjällby.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se