Svarta varnas för tysk rasism inför VM

I Tyskland varnas mörkhyade människor för att resor i vissa delar av landet under fotbolls-VM kan kosta dem livet. Det afrikanska rådet i Tyskland, som representerar invandrare med afrikanskt ursprung, ska nu ge ut guidebroschyrer som visar vilka områden som svarta ska undvika.

– Rör er bara i grupp i vissa delar av Berlin, och var aldrig ensam på en järnvässtation på kvällen, säger Motar Kamerar, ordförande i det afrikanska invandrarrådet.

Nu inför VM ska de ge ut en broschyr som informerar mörkhyade gäster om vilka områden och städer de ska undvika.

Nya delstaterna
Nästan uteslutande handlar det om de nya delstaterna, alltså gamla Östtyskland. Och på onsdagen får det afrikanska rådet stöd av Uwe Karsten Heye som tidigare arbetade som talesman för Gerhard Schröders röd-gröna regering.

Han leder nu en antirasistisk kampanj och i tysk radio sa Heye att en person med annan hudfärg än vit som besöker vissa orter i Berlins omgivningar riskerar sitt liv.

Detta är något som få tyska politiker i dag vill diskutera offentligt och högt, 23 dagar inför fotbolls-VM, då Tyskland vill visa upp sig som ett modernt och öppet land. Uttalandet har också upprört och Heye anklagas för att smutskasta Tyskland.

Sex dödade av högerextrema
Men statistiken över rasistiska dåd är tydlig. Sedan återföreningen har sex invandrare dödats av högerextremister, fem av dessa var afrikaner.

Därtill kommer otaliga mordbränder och hundratals fall av svår misshandel. Det senaste skedde i Potsdam den 16 april, då en man med etiopiskt ursprung slogs ned av två män, som kallade honom nigger.

Offret ligger fortfarande på sjukhus i koma. Och samtliga dråp, mordbränder och fall misshandel har skett i de östra delarna av Tyskland.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se