Koleraepidemi rasar i Angola

Angola i sydvästra Afrika har drabbats av det värsta kolerautbrottet i landets historia, rapporterar organisationen Läkare utan gränser. 35 000 människor är smittade, varav hälften i huvudstaden Luanda.

På onsdagen dog 31 människor i Luanda och 580 till blev smittade av kolera. Sjukdomen har spridit sig till elva av Angolas 18 provinser i det värsta sjukdomsutbrottet i landets historia.

Utbrottet kom som en överraskning, trots att slumområdena i Luanda har växt.

Flydde till soptipp
För tio år sedan flydde en miljon människor undan inbördeskriget till huvudstaden och bosatte sig i utkanten av vad som mest liknande en sophög.

De betalade dyrt för sitt vatten. Tankbilar fylldes vid floden och vattnet kördes ut till slumområdena, där invånarna kunde köpa 20 liter vatten för en halv daglön. Avloppen rann rätt ut i hamnen och i havet.

Så fungerade det i tio år. Freden kom, men regeringen satsade inte ett öre av alla sina olje- och diamantpengar på befolkningen, utan lät den svarta handeln med smutsigt vatten fortsätta.

Huvudstaden Luanda hann växa från en halv miljon till närmare sex miljoner innevånare.

Började i februari
I februari i år kom det första kolerafallet efter ett våldsamt regn.

Vattenexperten hos Läkare utan gränser, David Weatherill, kunde spåra det till ett hus där avloppet svämmat över in i huset.

– I två dagar hade avföring flutit omkring i huset och så var det i de flesta hus runt omkring. Det berodde på att avloppen ut i havet hade stoppats för att bygga ut hamnen, säger David Weatherill.

Läkare utan gränser har sedan dess behandlat 20 000 kolerafall och sett epidemin sprida sig över hela Angola.

Regeringen passiv
Regeringen har med sina stora inkomster från olja och diamanter ännu inte reagerat, trots att man i tre månader haft en växande epidemi på väg.

Läkare utan gränser vet ännu inte om kulmen är nådd, eftersom koleran nu sprider sig från person till person och når långt utanför Luandas stadsgräns.

Det enkla botemedlet är rent vatten till alla och fungerande avlopp.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se