Hej statsministern! Om makten och de maktlösa

P1 lördag 20 maj kl 14.03 samt 27/5 kl 20.03 och 5/6 kl 00.05

Varje år skriver svenska folket över tiotusen brev till statsminister Göran Persson. Arga, snälla, engagerade, personliga och ibland desperata brev.

– De här breven är viktiga eftersom de är äkta. De är original i ordets bästa bemärkelse, säger Göran Persson som lovar att alla blir lästa.

Dock inte av honom själv. Till sin hjälp har han en hel stab medarbetare som läser och framför allt svarar på alla brev.

– Men även om alla säger att breven är viktiga är det lite av en läpparnas bekännelse. När det kommer till kritan så står vi på brevenheten längst ner i hierarkin här på statsrådsberedningen, säger Lena Skymne som i över tio år arbetat med statsministerns brev.

Johan Hellström har vittjat statsministerns brevlåda och förutom Göran Persson, hans brevsvarare och brevskrivaren Agneta Arvidsson även besökt Riksarkivet och läst brev ända från Gustav Vasas tid.

Agneta och alla andra verkar nämligen i en väldokumenterad svensk tradition. Att skriva till kungs, kallades det förr och exempel på detta finns bevarade sedan 1500-talet. Då liksom nu var det ofta ekonomiska svårigheter som var orsaken till att man skrev. Då liksom nu blev svaret oftast ett korrekt formulerat avslag.