Äventyraren Tomas Olsson saknas fortfarande

Kristinehamnsfödde Tomas Olsson har ännu inte hittats på Mount Everest. Tomas Olsson saknas efter en fallolycka när han var på väg ner från toppen.

I tisdags nådde Tomas Olsson som förste värmlänning toppen, och målet var sedan att tillsammans med den norske kollegan Tormod Granheim bli först i världen att åka skidor nedför bergets branta nordsida.

På 8.500 meters höjd nådde de två äventyrarna en klipphylla som de var tvungna att klättra förbi. Ett par hundra meter högre upp hade Tomas Olsson knäckt sin ena skida. För norska sportmagasinet Fri Flyt berättar Tormod Granheim att han tror att det var orsaken till olyckan.
- Vi blev stressade, vi försökte laga skidan, men det var förstås omöjligt. Vi kom till ett fyrtio meter högt stup, det gick inte att åka skidor.
De två hittade inget säkert fäste för repen men Tomas Olsson fick till ett fäste som han menade var acceptabelt, säger norrmannen. Med bara tio meter kvar släppte fästet och han föll.
På en klippavsats fann Tormod Granheim sedan Tomas Olssons isyxa, stegjärn och stavar.
- Det fanns inget spår som tydde på att han hade försökt bromsa fallet, jag tror att han slogs medvetslös omedelbart.
Vännerna väntar fortfarande på att en specialhelikopter ska sättas in i sökandet. Att till fots ta sig till platsen där Tomas Olsson störtade tar minst tre dagar.

Svenska utrikesdepartementet försöker få till stånd en räddningsexpedition som ska söka efter svensken.
- Ambassaden i Peking har varit i kontakt med kinesiska myndigheter för att ställa frågan om de kan sätta i gång en räddningsexpedition. Ambassaden har även varit i kontakt med brittiska ambassaden, det är nämligen så att det finns en brittisk arméexpedition på nordsidan av Mount Everest som då i relativa termer befinner sig ganska nära den plats där Tomas Olsson försvann, säger Christian Carlsson vid UD:s pressjour till TT.