Inga straff till vårdansvariga för flickmord

Det blir inga disciplinstraff för de fem personer inom sjukvården i Värmland som anmäldes till sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, efter att en psykpatient mördat en femårig flicka i Arvika i september 2003.

HSAN anser inte att den ansvarige chefen och läkarna brustit i sina skyldigheter när det gäller vården eller bedömningen av mannen.

Flickans pappa Anders Moqvist är besviken.

– Lite har det funnits en tanke att det kan gå så här men samtidigt är det en oerhörd besvikelse just nu. Under rättegången och när man läste förhörsprotokollen så kändes det som att personal uppe på avdelningen kunde förhindrat detta. Därför känns det idag som att någon borde haft ett ansvar, och fått stå för det ansvaret idag, säger han.  

Mördades september 2003
Det var i september för två och ett halvt år sedan som den då 23-årige mannen lämnade den psykiatriska klinik i Arvika där han vårdades frivilligt.

Efter att på radio ha hört om mordet på utrikesminister Anna Lind gick han till en affär och köpte en kniv, som han en stund senare mördade en femårig flicka med på ett daghem i närheten.

Händelsen anmäldes av Socialstyrelsen som menade att den ansvarige chefen och fyra läkare brustit i ansvar genom att inte ha gjort korrekta bedömningar av hur farlig mannen var och inte heller på ett godtagbart sätt provat behovet av tvångsvård.

Uppfyllt sina skyldigheter
Men ansvarsnämnden skriver i sitt beslut att man anser att den ansvarige chefen och läkarna uppfyllt sina skyldigheter och att de därmed inte bör få några disciplinstraff.

Landstinget i Värmland har flera gånger kritiserats av socialstyrelsen för brister inom psykiatrin, och antalet platser inom slutenvården är lägst i landet.

Men Enligt Hans Karlsson har landstinget tagit till sig Socialstyrelsens kritik och att flera förbättringar inom vuxenpsykiatrin är på gång.

– Vi har kommit en god bit på väg. Det första och viktigaste gällde ju vår informationshantering. Vi hanterade den manuellt från början och nu är vi på väg in i ett datasystem som klarar det. Vi har utökat antalet platser och förstärkt bemanningen inom slutenvården, säger han.

Katarina Schulz i samarbete med SR Värmland
katarina.schulz@sr.se