Nya flyglinjer från Luleå

Nordkalottflyg, Norrbottens enda lokala flygbolag, satsar på direktflyg från Luleå både till Ryssland och till Finland. Redan i juni går första resan till Murmansk och till hösten startar linjen Luleå-Uleåborg.

För ungefär två veckor sedan fick man ett efterlängtat tillstånd från den ryska flygmyndigheten att få börja trafikera sträckan Luleå-Murmansk. Flygplanstypen som kommer att användas är en Beech 200 som tar nio passagerare. Men Henry Hansen som är vd för Nordkalottflyg säger att det kan bli större flygplan redan i år.

– Vi har planer på att köpa in en 19-sätare under det här året. Sedan får vi se hur marknaden utvecklar sig längre fram, säger Henry Hansen.

Henry Hansen säger att man ska växa försiktigt. I dagsläget har bolaget tre flygplan, men målet är att skaffa fem eller sex plan men där tror Hansen att gränsen går. Omsättningen förra året var mellan tio och tolv miljoner kronor. Det här året är målet 20 miljoner kronor.

– Vi ser ju att det är en ökad aktivitet i de här nordområdena, vilket är intressant för oss. Ofta är det så att kommunikation är det sista man tänker på och därför kommer igång för sent. Vi vill vara med från starten, säger Henry Hansen.