Brist på boxar för skarpbilds-tv inför fotbolls-VM

Svenska konsumenter som köpt plattskärms-tv med extra skarp bild, så kallad hdtv, kan bli helt utan den nya tekniken inför fotbolls-VM. Orsaken är brist på de boxar som behövs.

Flertalet platt-tv som säljs idag har ett märke, HD Ready, som betyder att man kan se den skarpare bilden. Och i annonser kopplas skärminköpet ofta ihop med den stundande fotbollsfesten.

VM-sugna tv-tittare kan bli utan skarpbild
Det blev därför en glädjande nyhet för många när Sveriges Television meddelade för ett tag sen att man i samarbete med TV4 skulle sända all de 64 matcherna i den skarpare bildtekniken hdtv, i en ny kanal som är gratis.

Men premiären för svensk hdtv hotar att komma av sig. Ännu finns inte hdtv-boxar att uppbringa ute i affärerna. De befinner sig i långtradare nånstans ute i Europa.

– Sverige är ett litet land och det har varit svårt att få tag på boxar. Vi räknar med att det finns mellan 30 000 och 40 000 hushåll som ser det här, säger Håkan Öster, teknisk direktör vid Sveriges television.

Går bara att se i delar av Sverige
Även satellit-tv sänder med hd-kvalitet. Där har hdtv-boxar börjat komma, men i liten omfattning. På kabel-tv-sidan händer inget, boxbristen är orsaken.

Men det är inte bara brist på boxar, det är brist på frekvenser i etern också. Så SVT har beslutat att sända i bara fyra regioner i Sverige, Stockholm, Gotland, Uppsala och Västerås. Så även om du skulle få tag i en box lagom till VM, så gäller det att bo på rätt ställe.

Först 2008 räknar SVT med att komma igång med reguljära hdtv-sändningar.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se