Fortsatta strider mellan Fatah och Hamas

I Gaza fortsätter det politiska våldet. Onsdag morgon kidnappades och dödades en medlem av regeringspartiet Hamas och sammanlagt fyra har skadats. Anhängare till de tidigare makthavarna Fatah anklagas för att ligga bakom.

När tre Hamasmedlemmar lämnade den tidiga morgonbönen i en moské i den södra delen av Gazaremsan kidnappades de av maskerade män och tvingades in i en bil. När de tre sedan kastades ut ur bilen och så småningom togs om hand hade de skottskador. En av de skadade avled senare på sjukhuset där han vårdades.

I Gaza stad besköts och skottskadades på onsdagen ytterligare två medlemmar av Hamas från en bil som passerade dem.

Nio döda i veckan
Hamas anklagar Fatah för att ligga bakom dåden, de senaste i raden av blodigt våld mellan de båda rivaliserande grupperna som dödat nio den senaste veckan.

Varken Hamas premiärminister Ismail Haniya eller president Mahmoud Abbas som kommer från Fatah-rörelsen vill använda ordet inbördeskrig för det som nu pågår i Gaza. Även om faktum är att det mot varandra står två uniformerade beväpnade grupper så lovar Haniya att det inte är någon risk för ett inbördeskrig och att konflikten mellan Hamas och Fatah kommer att lösas. 

Ända sedan det islamistiska Hamas valseger i vintras har Fatah haft svårt att acceptera att det palestinska folket tröttnade på deras korrumperade styre och tvingade bort dem från makten.

Inflytande över polisen
Men Fatah har kvar sitt inflytande över polisen och säkerhetsapparaten som huvudsakligen består av Fatahtrogna. Det har retat Hamas som därför satte upp en egen polisstyrka. När den i förra veckan började patrullera gator och vägar och flyktingläger i Gaza bröt regelrätta strider ut mellan den nya Hamasstyrkan och Fatahpolisen.

Trots både Hamas- och Fatahledningarnas maningar till lugn och besinning fortsätter striderna.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se