VM 2006

VM-guld till Tre Kronor - nollade Tjeckien

4:50 min

Tre Kronor är världsmästare i ishockey för åttonde gången. Tjeckien besegrades i finalen med klara 4–0. Det är första gången någonsin som ett land vunnit både OS och VM samma år.

Tjeckien har aldrig förlorat en VM-final. Inte förrän nu. Avslutningen på VM i lettiska Riga blev en blågul segerföreställning av rang.

Tre Kronor var det bättre laget och tog en välförtjänt seger. VM-guldet i kombination med OS-guldet från Turin gör laget historiskt i ishockeysammanhang.

– Det var många som tvivlade på oss innan VM. Men det var skönt att vi kunde visa vad vi alla trodde var möjligt. Först ett OS-guld, sen ett VM-guld – det är ett obeskrivligt år, säger Henrik Zetterberg.

I inledningen av matchen fick Tjeckien chans att ta ledningen två gånger om. Men spel i numerärt överläge räckte ingenstans.

Istället kunde Sverige ta grepp om matchen. Ett lyckosamt byte gav Tre Kronor en tvåmålssledning.

Lobbmål av Mattsson
1–0 lobbade (!) Jesper Mattsson in förbi en överspelad Hnilicka i det tjeckiska målet. Niklas Kronwall hade dessförinnan gjort ett starkt jobb och fått in pucken framför mål.

Dryga halvminuten senare slog kedjan till igen. Mattsson sköt och Fredrik Emvall styrde in skottet från blålinjen.

– Jag såg att han skulle skjuta, så jag tänkte att jag sticker fram klubban så kanske den tar där, säger Emvall.

Det svenska laget kunde hålla ledningen perioden ut, men inte helt problemfritt.

– De ligger och stör mycket och vill vända, så det är viktigt att vi får ner puckarna djupt, menar Emvall.

3–0 en delikatess
Bara några minuter in på mittenperioden bjöd Niklas Kronwall på en riktig delikatess. Läckert framspelad av Michael Nylander kom Kronwall fri på högerkanten och sprätte upp 3–0 i nättaket.

– Kronwall är säker och en bra skridskoåkare som söker luckorna. Han drog ner målvakten och la upp den i taket, det är underbart att se, kommenterar passningsläggaren Nylander.

Kronwall valdes efter matchen till turneringens bäste back, men också mest värdefulle spelare.

Tjeckien försökte komma närmare målmässigt, men Johan Holmqvist i det svenska målet behövde inte göra någon jätteinsats för att freda buren.

Innan periodpaus drygade Jörgen Jönsson ut ledningen. I spel 5-3 kunde Jönsson prickskjuta in 4–0 från sitt läge framför mål.

Svenskt spel på klockan
I den sista perioden försökte tjeckerna verkligen närma sig i målprotokollet. Men Sverige spelade förtjänstfullt på ledningen.

Tre Kronor hade matchen under full kontroll och tillät inte Tjeckien att komma in i farliga lägen framför Holmqvist. Precis som man sagt inför matchen.

När tiden runnit ut stod det fortfarande 4–0 på matchtavlan. Det innebar Tre Kronors första VM-guld sedan 1998.

Michael Nylander blev utsedd till matchens lirare. Men han var knappast ensam om att göra en fenomenal insats. Johan Holmqvist utsågs exempelvis till turneringens bäste målvakt.

– Detroitformationen var en viktig injektion för laget. Sverige hade stabiliteten och växte in i världsmästarkostymen, säger expertkommentator L-G Jansson.

Tre Kronor började inte turneringen som favoriter, men blev bättre för varje match. Den historiska gulddubbeln gör det svenska laget till giganter i hockeyvärlden.

Läs mer:

VM-final
Sverige–Tjeckien 4–0 (2–0, 2–0, 0–0)
Första perioden: 1-0 (14.36) Jesper Mattson (Niklas Kronwall, Andreas Karlsson), 2-0 (15-13) Fredrik Emvall (Jesper Mattsson, Andreas Karlsson).

Andra perioden: 3-0 (4.07) Niklas Kronwall (Ronnie Sundin, Michael Nylander), 4-0 (17.01) Jörgen Jönsson (Michael Nylander, Mikael Samuelsson), spel 5-3.

Skott: 26–15 (9–7, 10–4, 7–4)
Utvisningar, Sverige: 5x2, Tjeckien: 5x2.
Domare: Richard Schütz, Tyskland.

Fakta/ All star-laget
Målvakt: Andrej Mezin, Vitryssland
Backar: Petteri Nummelin, Finland, Niklas Kronwall, Sverige.
Forwards: Sidney Crosby, Kanada, David Vyborny, Tjeckien, Alexander Ovetjkin, Ryssland.

Även bäste spelare i respektive lagdel utsågs.

Målvakt: Johan Holmqvist, Sverige.
Back: Niklas Kronwall, Sverige.
Forwards: Sidney Crosby, Kanada.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se