Roks ska enas om gemensam plattform

Nu ska Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, enas om en gemensam värdegrund för organisationen. Det blev resultatet av organisationens årsmöte i Gävle. Det behövs en ny gemensam plattform, säger Roks ordförande Lina Ploug.

Det var det första ordinarie årsmötet efter den uppmärksammade tv-dokumentären Könskriget förra året, som ledde till dåvarande ordförandens avgång och att många jourer avbröt samarbetet med Roks.

Turbulensen gör att det behövs en ny gemensam plattform, säger Roks ordförande Lina Ploug.

– Det är ett sätt att utveckla diskussionerna som vi har haft kring hur vi arbetar och varför vi arbetar feministiskt och på vilket sätt det påverkar oss. Det ska bli jättespännande att sätta sig ner och diskutera det här, säger Lina Ploug.

En referensgrupp ska få i uppdrag att ta fram värdegrunden, ett dokument som ska vara klart till nästa årsmöte. Nu håller man som bäst på att packa ihop efter de senaste dagarnas årsmöte då närmare 150 kvinnor från 60 av de 90 medlemsjourerna deltog.

En av dem är Lotta Fridholm, som jobbar på kvinnojouren Blåklockan i Gävle. Hon tycker att det är bra för verksamheten att man nu tar fram en gemensam värdegrund.

– Jag tror att det är viktigt att fundera p vad det är vi håller på med och varför. Sedan är det så att det alltid är lättare att bottna i det man gör om det är ibland nästan övertydligt, säger Lotta Fridholm.

Det senaste året, efter tv-dokumentären Könskriget, har en fjärdedel av medlemsjourerna lämnat Roks. Ett direkt resultat av det och av kritiken från de jourer som är kvar blev att man vid årsmötet beslutade att samarbetet ska stärkas mellan medlemsjourerna och riksorganisationen.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se