Ryssland magnet för utländsk bilindustri

Utländska biltillverkare flockas i Ryssland. De två senaste är General Motors som på tisdagen väntas skriva avtal för en fabrik utanför S:t Petersburg och Volkswagen som skrev avtal i Moskva på måndagen. Och ryska bilmärken får allt svårare att konkurrera med de utländska populära bilarna.

För att få köpa en i Ryssland hopskruvad Ford är det ett halvårs kö.

Bilen är så populär att en ny marknad för köplatser på Ford öppnats. För 200 dollar kan man köpa förtur i kön och få en bil direkt.

Utländska bilmärken som sätts ihop i Ryssland ökar betydligt mer än de inhemska.

Ökade med 27 procent
Försäljningen av utländska bilar som monterats i Ryssland ökade med 27 procent förra året, eller 209 300 sålda bilar. Förutom Ford tillverkas bland annat sydkoreanska Kia, Chevrolet, BMW, Renault i Ryssland.

Volkswagen investerar nu 370 miljoner euro på en bilfabrik i Kaluga tio mil sydväst om Moskva, där Skoda Octavia ska byggas till en början.

Kineserna bygger bil i Ryssland, liksom GM som på tisdagen troligen skriver sitt avtal om en fabrik utanför S:t Petersburg. GM har sedan tidigare en delägd tillverkning i ryska bilmetropolen Togliatti.

För en egen ny fabrik satsas först 115 miljoner dollar, enligt ekonomi- och handelsministern German Gref.

Japanska Nissan och Toyota bygger redan bilfabriker där. Fiat samverkar med ryska biltillverkaren Severstal för två modeller, Palio och Albea, i produktion nästa år.

Billig arbetskraft
Billig, högutbildad arbetskraft och förmånliga tullar på importerade bildelar är hemligheten bakom de utländska bilfabrikanternas intresse för Ryssland.

Ryssland har lika få bilar per invånare som Argentina. Nya bilkrediter och bättre ekonomi ger hög efterfrågan på nya bilar.

Än så länge räcker den ryska bilmarknaden till. Men utländsk bilindustri hoppas på ett medlemskap för Ryssland i världshandelsorganisationen WTO för att också kunna sälja till andra länder.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se