Efter snart nittio år - nu får Skansen nytt sameviste

På lördag invigs det nya samevistet på Skansen i Stockholm. Vistet består av en sydsamisk torvkåta, två förrådsbodar och ett renhägn.

Ända sedan Skansen invigdes 1891 så har samerna varit representerade.
Det gamla samevistet uppfördes 1920 och när den nu förfallit så har alltså Skansen beslutat att bygga ett nytt sameviste.
- Precis som vi samer alltid har gjort så har Skansen beslutat att låta den gamla kåtan bli till en jordhög. Därför finns det få spår av oss, säger Jon Paul Persson från Tåssåsens sameby från Jämtland.

Allt från Jämtland
Det är Jon Paul Persson som tillsammans med byggnadsvårdare på Skansen har byggt det nya vistet, som består av en sydsamisk torvkåta, två förrådsbodar och ett renhägn.

Allt material är hämtat från en jämtländska fjällvärlden, till och med arran-stenarna.
- Det har betytt mycket för mig att vara med om detta. Jag är ju själv född i en kåta en kall decemberdag, säger Jon Paul Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio