Polisutredning om barnaga i Knutby

Den omtalade Knutbyförsamlingen är föremål för en ny brottsutredning. Sen flera månader tillbaka utreder polisen uppgifter om att barnaga förekommer i församlingen.

- Vi tittar på om det finns grund för de rykten och påståenden som finns angående pågående barnaga. Vi tar det på allvar. Vi vill undersöka detta eftersom det redan 2004 fanns tillfällen i radio och TV då Helge Fossmo gick ut och sade att man var för aga, det säger Kenneth Ågren vid Uppsalapolisen.

Två år efter den stora mordrättegången i Uppsala tingsrätt är den före detta pingstförsamlingen i Knutby nu åter föremål för en ny polisutredning. Den här gången handlar det alltså om uppgifter om att barn i församlingen skulle agas, något som är förbjudet i Sverige sedan 1979. Utredningen har pågått under våren och ett tiotal personer har hörts.

- Misstankarna gäller flera i församlingen, säger Kenneth Ågren vid Uppsalapolisen. Han kan däremot inte säga hur många barn det gäller.

Redan i mordutredningen för två år sen förekom uppgifter om att barnaga skulle vara en uppfostringsmetod som tillämpas i församlingen. Den tidigare föreståndaren, livstidsdömde Helge Fossmo, förespråkade öppet barnaga. Vid ett tillfälle sade han att han ”inte alls tycker att det är fel att aga sitt barn”

Även pastor Åsa Waldau, som fortfarande är en ledande person i församlingen, har uttalat sig om barnuppforstran. Hon har bland annat sagt ”Att lära barn att lyda är jättemycket viktigare än vad man tror. Upproret finns där”.

Förra året avskedades två församlingsmedlemmar anställda på Knutby skola just för sitt hårdhänta sätt mot barn. Uppsala tingsrätt dömde då de två medlemmarna för misshandel av två elever på skolan. 

Knutbyförsamlingens föreståndare är pastor Kim Wincent. Han vill inte ställa upp på en radiointervju om den nya brottsutredningen. När vi ringer upp honom säger han dock så här om polisutredningen innan han lägger på luren.

- Jag tycker att det är väldigt märkligt. Jag vet inte vad det gäller, det får du fråga polisen om.

Reportrar:
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se
Jonas Alsgren
jonas.alsgren@sr.se