Solen ska lösa världens energiproblem

Om 50 år väntas världens energianvändning fördubblas. I Sverige vill regeringen använda bio-bränslen som den stora lösningen, men globalt är det solenergi som gäller. Det slår en av världens främsta solforskare fast i en ny studie.

När Indien, Kina och Afrikanska kontinenten fått sin andel av energi som behövs för en rimlig jämlikhet, betyder det att man måste ha fram dubbelt så mycket som idag. Det går inte att åstadkomma, och är dessutom inte önskvärt att åstadkomma med fossila bränslen.

I veckan hålls ett stor internationell konferens om solenergi - det är också ett sätt att inviga ett nytt forskningscentrum i Uppsala om konstgjord fotosyntes som är grundbulten i det framtida solenergiutnyttjandet.

Professor Daniel Nocera från MIT, presenterar en rapport som kommer att publiceras i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, där han har räknat ut hur man skulle kunna klara att dubblera enerigåtgången - och det låter inte så kul:

Plantera energigrödor på all odlingsbar mark - all, alltså ingen mer matproduktion, jättehöga vindsnurror på all mark som blir över, och 6000 nya kärnkraftverk fram till 2050, det betyder att man måste bygga ett nytt verk varannan dag fram till dess.

Det är detta solenergiforskarna kämpar för att klara sig förbi med hjälp av växter. Deras förmåga att med solstrålning bryta sönder vattenmolekylen H2O vill man lära sig härma så att man kommer åt H:t, vätet alltså - det är i vätgastekniken man ser möjligheten att globalt förse världen med energi. Och solen räcker iallafall till.

Reporter AnnLouise Martin.

ann.martin@sr.se