Olympiern Gert Fredriksson död

Kanotisten och Sveriges mest framgångsrike olympier, Gert Fredriksson, från Nyköping har avlidit efter en tids sjukdom. Med sex OS-guld, sju VM-guld och 71 SM-guld är han Sveriges överlägset bäste olympier alla kategorier. Gert Fredriksson insjuknade i cancer och vårdades på Nyköpings lasarett. Han avled på onsdagseftermiddagen.

– Det känns självklart vemodigt att Gert har lämnat oss. Han var en fantastisk idrottsman och personlighet. Jag har flera personliga minnen av honom. Jag har inspirerats av hans framgångar, bland annat när han vann guld i Rom. När jag var ungdom var han ute och paddlade med oss ungdomar på ett läger. Han motiverade oss mycket, säger Stefan Lindeberg, ordförande och verksamhetsansvarig för olympiska kommittén.

Under sin karriär tog Gert Fredriksson sex OS-guld, ett OS-silver, ett OS-brons, sju VM-guld, två VM-silver, ett VM-brons, 17 Nordiska mästerskap och 71 SM-guld.

Gert Fredriksson belönades också med Svenska Dagbladets bragdmedalj 1949, Internationella olympiska kommitténs pris till världens bäste idrottsman 1956 samt erhöll Konungens medalj 8:e storleken i högblått band 1987.

- Han tillhör de klassiska olympiska namnen inom kanoten från 1948 till 1960. Han höll på väldigt länge och har visat att man kan med framgång hålla på väldigt länge i en sport som kanot.

BAKGRUND (TT)
Möbelsnickarens son blev med paddeln som verktyg och kanoten som farkost en av Sveriges största idrottsmän alla kategorier under 1940- och 50-talet.

Det började med dubbla guld i London 1948 och den fantastiska olympiska sannsagan avslutades i Rom tolv år senare med det sista av sex guld.

Gert Fredriksson föddes och levde i Nyköping och det var närheten till havet som av en tillfällighet fick honom att börja paddla.

Fredriksson var i 16-årsåldern när han och hans pappa fick infallet att bygga varsin kanot. De köpte två begagnade och ganska nedgångna exemplar av kanotklubben i Nyköping. Unge Fredriksson pungade ut med den för tiden saftiga summan 80 kronor.

I Lennart Erikssons bok ”Århundradets svenska stjärnor” berättade Gert Fredriksson om den första vådliga färden.

-Jag simmade i land och försökte på nytt. Igen och igen. Förgäves. Jag minns min irritation, minns att jag förebrådde mig själv: ”Nu har du köpt en kanot för dyra pengar och kan inte ens sitta i den!” Till slut gav jag upp och bestämde mig för att göra ett nytt försök sent på kvällen samma dag. Då lyckades jag, äntligen!

Envisheten skulle belöna honom rikligt, men första tiden njöt han mest av att paddla mellan kobbar och öar i den sörmländska skärgården.

Först som 19-åring väcktes tävlingsinstinkten och Gert Fredriksson inledde vad han själv kallade för en seriös satsning.

Han tränade hårdare än alla andra, flera gånger om dagen - något som hans muskulösa överkropp snart vittnade om när tidningarna fick upp ögonen för den sörmländske talangen.

Som 23-åring vann Fredriksson sitt första av 71 SM-guld.

Världen stod i brand och i flera år fick han nöja sig med att samla just SM-medaljer på hög. Som så många toppidrottare av sin generation gick han miste om flera internationella mästerskap på grund av andra världskriget.

Mellan 1943 och 1948 vann han samtliga tävlingar han ställde upp i utom - en.

OS-debuten dröjde till 1948, då var han 28 år. Men tack vare goda gener, skötsamhet, talang och förmågan att späka sig till det yttersta höll Fredriksson världsklass till över passerade 40 - och det utan tränare.

-Jag töjde på gränserna för vad kroppen tålde i form av hårdträning. Ibland fick jag stryk. Då fanns bara en sak att göra: Öka träningsdosen och köra ännu hårdare, sade han.

Gert Fredriksson var unik. Han tävlade i 42 säsonger och som 56-åring vann han det sju mil långa Skinnarrännet i Dalarna..

Innan cancern bet sig fast i Fredrikssons kropp syntes den gamle och kanoten nästan dagligen under vårar och somrar i de sörmländska vattnen.

Han älskade naturen och sinnesron den skänkte honom. Gert Fredriksson avled under onsdagseftermiddagen i kretsen av sina närmaste. Han skulle ha fyllt 87 år i slutet av november.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

TT