Rättsväsendet kritiseras hårt för fallet Ulf

Den förre vice riksåklagaren Catharina Bergqvist Levin och kammaråklagare Birgit Kronholm får på fredagen mycket hård kritik av justitieombudsmannen, JO, för hanteringen av ett uppmärksammat incestmål i Skåne.

Mats Melin är chefs JO är särkilt kritisk mot hur Catharina Bergqvist Levin hanterade resningsansökan

– Jag menar att han handla frågan om det fanns anledning att utreda förutsättningarna för att ta upp en resningsfråga på ett mycket dåligt sätt, säger han.

– Jag anser att hon dels i onödan frågade andra till råds om en bedömning som hon själv borde vara kapabel att göra, och med det fördröjde hon handläggningen hos riksåklagaren.

– Och dels att när hon väl hade fått de här råden så dröjde hon sig allt för länge för att utreda om det fanns själ att begära resning.

– Och den här kritiken är naturligtvis särskilt allvarlig eftersom de dömda under tiden Catharina Bergqvist Levin handla frågan satt och avtjänade fängelsestraff.

Fallet gäller två män som dömdes till fängelse i både tingsrätt och hovrätt för grova sexuella övergrepp på den ene mannen, Bo Larssons, dotter.

Friades av HD
Båda männen bevijades senare resning av Högsta domstolen och frikändes helt.

Då hade de suttit fängslade i över tre år.

SVT:s Uppdrag Granskning har i en rad program riktat hård kritik mot åklagarsidan och hävdar att den medvetet skulle ha förtigit och hemlighållit fakta som talade till männens fördel.

Inte ett brottsligt fel
Chefs-JO Mats Melin har tidigare konstaterat att åklagarna inte begick något åtalbart brott, men riktar nu hård kritik mot att Catharina Bergqvist Levin, som trots att hon kände till nya omständigheter som talade emot hovrättens fällande dom, inte återupptog förundersökningen snabbt nog.  

Catharina Bergqvist Levin säger till Ekot att hon först vill läsa hela JO:s rapport innan hon kommenterar kritiken. Men riksåklagare Fredrik Wersäll kommenterar kritiken så här:

– Vi måste ta till oss de ställningstaganden JO gör när det gäller handläggningen och resningsärenden i olika avseenden och titta om våra rutiner överensstämmer med dem som JO nu har lagt fast, säger han.

Nathalie Besèr
natlie.beser@sr.se