Folkpartist vill förbjuda slöjor för flickor

Förbjud flickor under 15 år att bära slöja och inför obligatoriska gynekologundersökningar för tonårsflickor. Det är två förslag från folkpartiets riksdagskandidat Nyamko Sabuni, som vill öka friheten för flickor från så kallade hederskulturer.

– För många som sätter på sig slöja så blir det en livsstil, sedan kan det till exempel bli så att då kan du inte deltaga på musikundervisningen och inte vara på idrott med pojkar. Det är så mycket som kvinnan måste följa, och det är detta beteende som åläggs barnen som jag menar är oacceptabelt, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni som representerar folkpartiet i riksdagen har lagt fram en rad förslag om hur flickor som växer upp i så kallade hederskulturer ska få större frihet.

Nyamko Sabuni vill bland annat göra det förbjudet för flickor under 15 år att bära slöja. Hon vill också införa obligatoriska gynekologundersökningar av alla flickor i högstadiet, för att bekämpa könsstympning.

Nyamko Sabuni vill också förbjuda religiösa friskolor och skärpa lagen när det gäller att godkänna äktenskap som ingås utomlands.

Förslagen ingår inte folkpartiets linje utan är Nyamko Sabunis egna. Folkpartiets ledning vill inte kommentera dem, utan säger att de ingår i Sabunis egen valkampanj.

Nyamko Sabuni säger att de förbud hon vill införa nog kan verka kontroversiella men hävdar att flickornas frihet är viktigare

– Liberalismens finaste mål är individens frihet, och jag försöker lägga fram ett antal individers frihet som idag inte respekteras och accepteras. Det är deras föräldrar som bestämmer åt dem och jag menar att det går inte, barn är också individer och har rättigheter, säger hon.

Mehmet Kaplan, talesman för Sveriges muslimska råd, är mycket kritisk till Nyamko Sabunis förslag om bland annat slöjförbud.

– Vi måste ha en bra grund för att stötta båda grupperna, både de som vill bära och de som inte vill bära slöja. I det här fallet får man till en stigmatiserande effekt och det tror jag är en fel väg att gå, säger han.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se