Västra Götalandsregionen får kritik för dålig kontroll vid klädköp

Den ideella föreningen Fair Trade center kritiserar Västra Götalandsregionen och andra landsting eftersom de inte i tillräcklig utsträckning kräver att sjukhuskläderna som köps in är tillverkade under anständiga arbetsvillkor.

- Det är beklämmande. Det privata näringslivet har jobbat med dom här frågorna i snart tio år, säger Niklas Lindholm på Fair Trade Center.

Den ideella föreningen Fair trade center har undersökt vilka krav landstingen ställer när de köper in textilier från leverantörerna. Och inte ett enda landsting i Sverige får godkänt. Varje år köper Västra Götalandsregionen in textilvaror för 20 miljoner kronor, enligt tidningen Kommunalarbetaren.

Men Västra Götalandsregionen sågas inte helt av Fair trade center, regionen ställer vissa krav på sina leverantörer, men enkätfrågan om landstinget ställer etiska eller sociala krav på sina leverantörer besvaras med ett nej. Socialdemokratiske ordföranden i västra götalandsregionens servicenämnd, Kjell Andersson, säger att de kommer att ställa hårdare krav i framtiden.

- Till hösten ska vi se över vilka ytterligare krav vi kan ställa så att det blir en bättre situation för dem som producerar de varor vi köper in, lovar han.