Stigande dödstal efter tsunami på Java

Uppdaterad 22:05
I Indonesien har dödssiffran efter tsunamin stigit kraftigt. På onsdagskvällen rapporteras upp emot 550 döda och landets regering får allt starkare kritik för att befolkningen på Java inte varnades för tsunamin.

När onsdagen grydde på ön Java fortsatte räddningsarbetarna, utsänd militär och överlevande lokalbefolkning att gräva i husrester och sand efter fler offer för tsunamins vågor som drabbade öns södra delar i förrgår. Bilder från orten visar människor som med bara händerna eller med enklare verktyg letar sig fram i bråten.

Från tisdagens siffra på runt 350 har dödstalet nu stigit till upp emot 550, och fortfarande saknas enligt myndigheterna ungefär 270 människor.

Död svensk
Sex av de döda rapporteras hittills vara utländska medborgare, bland annat en svensk man.

På onsdagen rapporteras också om panik i den hårt drabbade kustbyn Pangandaran när ryktet gick om att ytterligare en tsunami var på väg. Folk rusade iväg från stranden och flydde till säkrare mark i bilar och till fots.

Området har drabbats av mängder av efterskalv sedan jordbävningen som orsakade den dödliga jättevågen häromdagen. Men den här gången var det falskt alarm.

Fortsatt kritik
Kritiken mot regeringen för att någon varning för tsunamin inte nådde kustområdet fortsätter.

På tisdagen sa en minister att man avstod från att skicka ut varningar trots att man hade dem, eftersom man inte ville skrämma folk i onödan. Dagen därpå säger samma minister till nyhetsbyrån AP att man skickade ut varningar till lokala myndigheter, men att han inte vet hur de sedan behandlades.

Klart är i alla fall att ett varningssystem för tsunamier, som sedan en tid finns på den indonesiska ön Sumatra, nu ska sättas upp också på Java.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se