Fredagen den 21 juli

med Therese Larsson

Krigspropaganda kring Libanon-kriget
Vad kan man lite på i massmedia rapporteringen från kriget i Libanon? Är det så att parterna lyckas använda medierna för att få ut sin propaganda, och vad innebär det i så fall. Massmediaforskaren Kristina Riegert, som för ett år sen besökte Libanon.

Etiopiska soldater har gått in i Somalia
Vad innebär det när etopiska soldater går in i Somalia, för att stödja den svaga övergångsregeringen som är Fn-stödd? Samtidigt är milisen från de islamistiska domstolarna inte finns långt utanför staden Baidoa där regeringen sitter. Men på fredag är det tänkt att parterna ska träffas för fredssamtal i grannlandet Sudan.

Debatt om DNA-register
Skulle du vara villig att låta staten registrera sitt DNA, för att skydda kvinnor och barn, och för att polisen snabbare ska kunna sätta fast brottslingar, som exempelvis Hagamannen, som ju dömdes till 14-års fängelse nu i veckan? Eller skulle det vara som att leva i ett Orwellskt samhälle som klippt och skuret ur 1984?

Skrotstölder slår rekord i sommar
Kyrkor blir av med koppertak och stuprör, och aluminiumföretag får sina stöttor för timmertransporter stulna. När råvarupriserna har gått upp på olika metaller så ha skrotstölderna också ökat, och tycks slå rekord i sommar. Polisen menar att det krävs ett samarbete med skattemyndigheterna för att kunna komma åt, det man tror är organiserade ligor som säljer vidare skrotet.

Värmeböljan i Frankrike
Förra gången vid värjeböljan för tre år sen dog 15 000 personer av uttorkning eller värmeslag. Och nu riktas blickarna mot hur regeringen klarar årets värmebölja.

Vad betyder Bill Gates miljarder för världen?
Bill Gates har skänkt 2 miljarder kronor för att ta fram ett vaccin mot HIV/AIDS. 3 miljoner människor dör varje år i AIDS runt om i världen. Det innebär en person dör vart tionde sekund dygnet runt, året runt. Helena Ekinge, från UNDP, Fn:s utvecklingsprogram berättar hur man från Fn.s sida ser på privata donationer, samt för- och nackdelar med dem.

Avrättningsvaka i USA
Sveriges Radios utsände Sten Sjöström följer en avrättningsvaka i Virginia för en efterbliven person.

Jerusalem fredag

Producent: Peter Söderberg

Peter.Soderberg@sr.se