Spridda fuskmisstankar efter val i Kongo

Rösterna håller på att räknas i Kongo-Kinshasa där folket gick till valurnorna i söndags. I efterhand kommer allt fler rapporter om att allt inte gått riktigt rätt till. Till exempel måste en del av rösterna göras om.

Trots omvärldens farhågor om våldsamheter inför valet i Kongo-Kinshasa, så har det gått lugnt till på de allra flesta håll. Kongoleserna har deltagit i valet med glädje och säkerheten har varit tillfredsställande för det mesta. Men oroligheter har förekommit.

Allra oroligast har det varit i Kasairegionen i centrala Kongo. Där måste röstandet i 229 valkretsar göras om, efter att vallokaler bränts ner och efter att valmaterial förstörts.

För Kongo var det första gången på 45 år som man gick till val och en del nybörjarfel har förekommit. 

Svårt hålla hemligt
Det var president- och parlamentsval samma dag och själva röstningsförfarandet i parlamentsvalet har upplevts som komplicerat för många, så det har varit svårt att hålla på valhemligheten.

Många har bett om hjälp att hitta sin kandidat bland de sexsidiga röstsedlarna med 9 000 parlamentskandidaters namn och bild.

En viss osäkerhet har visat sig också vid rösträkningen. Men många internationella valobservatörer är på plats och rösterna kontrollräknas.

Rykten om valfusk
Vidare förekommer anklagelser om mutor och fusk. I måndags skapade rykten om valfusk bråk mellan polis och en stor grupp civila i Kinshasa.

Några av kandidaterna har påstått att det förekommit felaktigheter och köpta röster.

Men de flesta är överens om att valet har varit lugnt över förväntan och omvärlden har gratulerat till väl genomförda val i Kongo Kinshasa.

Ett första preliminärt resultat kommer senast 20 augusti och definitivt resultat väntas senast 30 augusti.

Margareta Svensson, Kinshasa
margareta.svensson@sr.se