Misstänkt förnekar mordbrand

Idag inleddes rättegången mot den 15-åriga pojke som står åtalad för mordbrand i samband med att gymnastikhallen på Hågadalsskolan brann ner till grunden i slutet av mars.

Redan dagen efter branden höll polisen det första förhöret med 15-åringen, som då var en av de som misstänktes för att ha anlagt branden som fick Hågadalsskolans gymnastikhall att brinna ner till grunden. Vittnen hade då sett pojken vid hallen både före och efter branden.

Under rättegången idag sa pojken att det stämde att han varit inne i gymnastikhallen innan branden bröt ut. Han sa att han varit där tillsammans med tre kamrater för att värma sig. Han erkände även att han där eldat på ett A4-papper och ett hopprep, men förnekade att det var han som tände eld på den stora gummimadrass varifrån elden senare spred sig.

Enligt pojken är det en av de andra pojkarna som var med inne i hallen som pekat ut den misstänkte som den som satte eld på madrassen. Pojkens advokat menade under rättegången att det finns andra vittnesuppgifter som pekar på att det kan vara någon av de andra pojkarna som ligger bakom branden.

Den nedbrunna byggnadens värde har mätts till sex miljoner kronor, och åklagaren yrkar att den misstänkte ska betala 650 000 kronor till Uppsala kommun som skadestånd.

Kontakta reportern
oskar.kollberg@sr.se