Läkare kritiseras för agerande i Skaraborg

Socialstyrelsen kritiserar två läkare från Skaraborg. Ett missförstånd mellan de två läkarna gjorde att en nyopererad 76-årig kvinna drabbades av slaganfall, och senare avled.

Kvinnan genomgick en tarmoperation i slutet av förra året och det var under återhämtningen efter operationen som missförståndet uppstod mellan den behandlande läkaren på Skaraborgs sjukhus och distriktsläkaren på kvinnans vårdcentral.

Till följd av missförståndet fick kvinnan ingen blodförtunnande medicin och på nyårsafton drabbades hon av en allvarlig stroke. Efter det blev kvinnan förlamad och kunde inte längre tala. Ett tag senare avled hon.

Socialstyrelsen kritiserar nu båda läkarna, men konstaterar också att det inte har varit någon riktig ordning på ordinationen av blodförtunnande medicin i Skaraborg. En del patienter får den utskriven på vårdcentralen, andra på något av sjukhusen och det finns inget gemensamt datasystem för att hålla ordning på vem som har skrivit ut vad.

Skaraborgs sjukhus lovar nu att strukturera det här arbetet bättre och ska vara klara med hur det ska göras i mars nästa år.