Måndagen den 7 augusti

Programledare: Lars Mogensen

Vad händer med den förslagna FN-resolutionen?
I går presenterade ju USA och Frankrike sitt förslag till FN-resolution för att få stopp på kriget i Libanon - men den libanesiska regeringen kräver att resolutionsförslaget skrivs om. Kommer säkerhetsrådet att anta resolutionen, och vad händer om striderna fortsätter trots det?

Situationen förvärras i Sri Lanka
Oroligeheterna fortsätter på Sri Lanka. På måndagen dödades en polis och på söndagens hittades 15 lokala biståndsarbetare mördade. I samtal med den norska fredsmäklaren sa sig rebellrörelsen på söndagen vara villig att diskutera vapenstillestånd, men den lankesiska regeringen svarade med nya anfall. I ett av anfallen besköts också svenska fredsobservatörer. Tommy Lekemyr, stabschef för Sri Lanka Monitoring Mission, som övervakar vapenvilan i landet medverkar kl 8.15.

Oviss majoritet i många kommuner
I en växande andel kommuner i Sverige är det inte det ena eller andra blocket som har majoritet - istället är det de gränsöverskridande koalitionerna som styr. Är det här en trend som kommer fortsätta och vad innebär det för den enskilda kommunen?

Valupptakten närmar sig
Sverige som värd för en givarkonferens för återuppbyggnad av Libanon och höjt bostadsbidrag till Sveriges pensionärer - ja det var två av de saker som statsminsiter Göran Persson tog upp i sitt tal i sörmländska Björvik igår.

Reaktioner i Syrien
Arabvärlden fortsätter att imponeras av Hizbollahs förmåga att slå tillbaka mot Israel. Men utkastet till FN-resolution igår, har också fått många att nyktra till och fråga sig vad har vi egentligen uppnått?

Washington, måndag
Dagens korrespondentkrönika är signerad Sten Sjöström.

Ett sätt att resa som är på utdöende
Allt färre ställer sig idag med tummen upp vid vägkanten för att få skjuts. Det menar många av Sveriges åkerier som under flera år har märkt en minskning av liftare som vill åka med i lastbilarna. Men det finns de som fortfarande liftar för att ta sig någonstans i Sverige.

Friidrottshistorik
I dag drar friidrotts-EM igång och först ut av våra svenska stjärnor är Carolina Klüft i 100 meter häck, den första grenen i damernas sjukamp. Men var kommer fridirottens alla olika grenar ifrån?

Producent: Ami Hedenborg
ami.hedenborg@sr.se