Mittfältare: Anders Svensson

Klubb: IF Elfsborg
Tidigare klubbar:
Guldhedens IK 1980-1990
Hestrafors IF 1990-1992
IF Elfsborg 1993-2001
Southampton FC 2001-2005
Födelsedatum: 1976-07-17
Längd: 177 cm
Vikt: 79 kg

Landskamper/mål: Debut:
27/11 1999 Sydafrika-Sverige 1-0
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004
Åttondelsfinal VM 2002

Anders Svensson växte upp i västsvenska Guldheden och redan tidigt stod det klart att han kunde spela fotboll. Ett år gjorde han 50 mål på elva matcher för sitt pojklag.

Till Elfsborg kom han som 17-åring och snart hade han spelat upp Boråslaget till Allsvenskan och tagit plats i U21-landslaget.

Tobias Linderoth, Fredrík Berglund och Anders Svenssons kallades på den här tiden pannbandsligan eftersom de helt enkelt hade långt hår och pannband.

 
Gjorde årets mål 1999
För den breda allmänheten kom hans genombrott när han sköt in årets snyggaste allsvenska mål 1999. Ett volleyskott från 20 meter direkt efter en hörna rakt upp i krysset.

När en TV-reporter bad honom göra om bravaden dagarna efter gjorde han om exakt samma sak inför kameran.

I kvalet till VM i Sydkorea/Japan 2002 etablerade han sig på allvar i A-landslaget. Med ett respektlöst spel och flera målgivande långskott blev han alltmer självklar i startelvan.

Innan VM-slutspelet hann han den tekniske mittfältaren med att bli proffs i engelska Southampton. Ett klubbval som förbryllade en del.

Svenssonsuccé i VM 2002
I VM-premiären mot England blev han överraskande nog bänkad. Arg som ett bi kom han in i andra halvlek och vände matchbilden med en klackspark.

I matchen mot Nigeria snurrade han upp nigerianen Okocha rejält.

Mot Argentina i den avgörande gruppspelsmatchen gjorde han sitt livs mål. På en frispark, 25 meter från mål, placerade han in bollen till höger om den argentinska målvakten. Matchen slutade 1-1 och Sverige gick vidare.

Anders Svensson var också hårsmånen från att avgöra åttondelsfinalen mot Senegal. En snurrfint och ett skott i stolpen sedan var det roliga slut.

Ständig konkurrens med Källström
Anders Svensson har sedan VM 2002 konkurrerat med Kim Källström om att ha den offensiva mittfältsrollen i Blågult. Svensson eller Källström - det är frågan vid alla landslagssamlingar.

Proffslivet blev aldrig vad Anders Svensson tänkt sig. Han åkte in och ut ur Southamptons startelva och till slut tog han beslutet att flytta hem till Elfsborg sommaren 2005. Under våren har han spelat yttermittfältare. ()

I VM fick Svensson starta i premiären mot Trinidad /Tobago. Men det ville sig inte och han fick sen stå tillbaka för konkurrenten Kim Källström.

Under sommaren och hösten kom han igång igen i Elfsborg och förde laget till ett efterlängtat SM-guld. Även i landslaget kom han tillbaks med besked, särskilt i segermatchen hemma mot Spanien.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se