Just nu
  • Ulf Kristersson håller pressträff med justitieministern

Banker bromsar liv på landet

Turismen kan bidra till att rädda en levande landsbygd.Men myndigheter och banker är bromsklossar. Det var temat i en debatt i Gunnarp om framtiden för landsbygden i går. Inez Backlund, utredare på Glesbygdsverket som tittat på villkoren för småföretagen på landsbygden tror att turismen kan få viktig roll för landsbygden.

Bakom arrangemanget i Gunnarp stod det Lokala Resurscentrum ”Livskryddorna” i Halland, som också vid förra valet arrangerade ett liknande så kallat Landsbygdsforum.

I en rapport från Glesbygdsverket om småföretagarnas villkor finns många som vill se en attitydförändring från såväl myndigheter som banker, som ofta inte vill stödja många av dom idéer som finns och som Inez Backlund menar är viktiga för att få fler företag utanför tätorterna.

Men ofta krävs längre tid för litet glesbygdsföretag att växa och utvecklas. Många småföretagare vill heller inte växa sig för stora, menar hon och pekar bland annat på den småskaliga livsmedelsförädling som alltfler satsar på.

Men även om det finns mycket mer att göra för att vi ska få ha kvar en levande landsbygd är Inez Backlund optimist o tror på en vändning.