Ryssland vill fortsätta förhandla med Iran

Ryssland vill fortsätta förhandlingar med Iran både via FN och direkt för att lösa konflikten om landets eventuella kärnvapen. I ryska tidningar sägs samtidigt på onsdagen att världen måste acceptera ett starkt Iran med kärnvapenpotential.

Studera alla nyanser av Irans svar. Det är budskapet från Ryssland som fortfarande ser möjligheter till en kompromiss i konflikten mellan väst och Iran om landet eventuella kärnvapen.

Det ryska utrikesdepartementet har hela tiden drivit en linje av att det går att komma fram till en lösning och att Iran har rätt att ha fredlig kärnkraft, men inte kärnvapen.

Mer försonlig linje
När USA, Israel och Europa misstänker Iran för att i hemlighet utveckla just kärnvapen har Ryssland tillsammans med Kina drivit linjen om en egen mer försonlig linje.

I rysk press på onsdagen sägs också att världen måste omvärdera Iran och inse att landet är en makt att räkna med som precis som andra har rätt att ha en sofistikerat forskningsprogram inom fredlig kärnkraft.

Ryska media har redan fört ett invecklat resonemang som bygger på förutsägelser om ett tredje världskrig i Mellanöstern där Iran eller Israel använder kärnvapen. Det ska bryta ut så snart Irans svar blir offentligt.

Där finns också teorier som handlar om att Libanonkriget skulle ha varit ett sätt att dölja en planering för ett sådant scenario. I Ryssland sägs till och med att USA och Israel försöker provocera fram en iransk attack för att kunna slå tillbaka hårt.

Vill inte se en konflikt
Ryssland som sakta försöker bygga upp en ny maktbas i Mellanöstern vill inte ha en konflikt och särskilt inte en mellan Iran och Israel. 

Den ryska ambassaden i Teheran är en av de största och motsvarar landet omfattande investeringar och intresse i den islamiska republiken.

Samtidigt måste hänsyn tas till den stora gruppen rysktalande judar som bor i Israel eller pendlar mellan Ryssland och Israel i affärer. Många av dem är mäktiga affärsmän som är del av den ryska ekonomiska framgången.

Maria Persson Löfgren, Moskva
marie-jeanette.lofgren@sr.se