Samefolket kritiseras

Tidningen Samefoket är ohederlig i sin bevakning av den samiska intressesfären. Den salvan avlossar Ulf Nårsa - som själv sitter i tidningens styrelse.

I flera nummer har samelandspartiets partisekreterare Nils-Gustav Labba medverkat som journalist - både i text och bild.
 – Ja det är lite olyckligt, dels det och så är dessutom oetisk till på köpet, den personen blir ju partisk, säger Ulf Nårsa, styrelseledamot i Samefolket och sametingsledamot för jakt- och fiskesamerna.
Enligt Nårsa kan man därmed inte tro på Samefolket. – Samefolket i sig blir ju drabbad på det viset, i och med att visst försvinner trovärdigheten i det, det gör det ju, säger Nårsa.

Dålig bevakning
Det är inte bara det här valet av redaktionen som Nårsa finner besynnerligt, Samefolkets bevakning, alltså det man skriver om, är under all kritik menar han.
 – Det bevakas ju nästan ingenting förutom renägande organisationer, säger han och menar att konsekvensen i förlängningen blir att ingen kommer att tro på vad Samefolket skriver.

Förbättring
 – Fortsätter det i längden så blir det ju att trovärdigheten försvinner, det blir ju så, säger Ulf Nårsa, som ändå tror att det kan bli en bättring.

– Vi har anställt en ny biträdande redaktör som inte är same men som är insatt i samiska frågor, som kan mer objektivt bevaka, utan att sitta i knä på ägarorganisationerna så att säga.

Tillbakavisar kritiken
Samefolkets chefredaktör och ansvariga utgivare Katarina Hällgren tillbakavisar all kritik från Ulf Nårsa. Hällgren säger också hon inte varit medveten om att Labba varit partisekreterare under den aktuella tiden.
 – Jag trodde att han hade avgått för ett bra tag sedan, säger Katarina Hällgren. Hon håller heller inte med Ulf Nårsa som anklagar innehållet i tidningen för att vara snedvriden i sin spegling av det samiska samhället.

– Vi bevakar ju Sametingets plenum, och det täcker ju upp det mesta, säger Hällgren, som förnekar att hon skulle sitta i ägarorganisationernas knä.
  – Nej, det gör jag verkligen inte, däremot kan jag tycka att som styrelseledamot i Samefolkets styrelse så är det ju märkligt att han går ut i media med det här, när han inte har framfört någon som helst kritik till mig, personligen, säger Katarina Hällgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio