Beslut om Libanon-insats skjuts upp

Mitt under valrörelsen har regeringen och flera borgerliga partier enats om att skjuta på beslutet om den svenska militärinsatsen i Libanon.

Det blir den nya riksdagen efter valet som kommer att fatta beslutet Sveriges deltagande i Libanon och moderatledaren Fredrik Reinfeldt tycker inte alls att det är konstigt att han gjort upp med motståndarsidan.

– Det finns sådant vi har konflikter om men det finns också sådant där jag tror på bred samsyn. Delar av det handlar om utrikespolitik och hur vi ska agera i svenskt deltagande i FN-operationer, säger Fredrik Reinfeldt.

Avreser i oktober
Det var för några veckor sedan som regeringen på FN:s förfrågan svarade att Sverige kan skicka ett militärfartyg till den internationella flottstyrka som ska patrullera utanför Libanons kust.

Enligt regeringen kommer flottstyrkan ändå inte att avsegla förrän i början av oktober, så det blir ingen större försening i och med att beslutet får vänta till efter valet, säger UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren till Ekot.

Centern missnöjt
Kristdemokraterna och folkpartiet har också sagt ja men centerpartiet är sura och gillar inte det här arrangemanget.

Centerns Eskil Erlandsson tycker att Sverige är senfärdigt i ett läge när andra länders soldater redan är på plats.

– Jag tycker att det är förärligt att andra länders styrkor är på plats och att vi inte ens har förmått lägga fram ett förslag till riksdagen så att vi kan ha en debatt som jag tycker man bör ha i en sådan här viktig fråga, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se