Perssons ledarskap började med nej

I och med valresultatet blev det klart att Göran Persson avgår som statsminister och ledare för det socialdemokratiska partiet. Göran Perssons ledarskap blev långt, men 1995 började det med många nej innan det till slut blev ett ja.

Det var 1995 som det först blev många nej från Persson.

– Nej.

Men måste man inte ställa upp om rörelsen kallar i ditt parti?

– Nej.

Sviker du inte partiet om det ropar på dig?

– Nej. Jag står fast vid mitt besked. Jag vill fortsätta som finansminister. Jag tycker att det är en viktig uppgift.

Ja till slut
Sedan blev det tillslut ett ja från Göran Persson till att ställa upp som kandidat till partiledarposten.

– Rörelsen har frågat och då tillhör det den tradition som jag är uppfostrad i att man ställer upp.

1996 blev Göran Persson partiledare och statsminister.

Utbildningsminister 1989
Det före detta kommunalrådet i Katrineholm hade då redan stor rutin som statsråd. Det började 1989 då Göran Persson som utbildningsminister fick ett uppdrag många före honom misslyckats med.

– Lärarna är en grupp som har kommit upp i åren och de behöver ha omsorg från sina arbetsgivare för att detta ska fungera. Vi kommer inte att kunna ta i det här om lärarna ständigt ska halka mellan de två stora, staten och kommunen. Nu måste vi sätta dem på en, sa Persson då.

Det handlade om att kommunalisera lärarna och trots flera hatiska demonstrationer mot Persson fick lärarna kommunerna som arbetsgivare.

Finansminister 1994
Efter tre år i opposition i riksdagen återtog socialdemokraterna regeringsmakten 1994. Göran Persson, som i utseende och stil delvis påminde om Gunnar Sträng, blev ny finansminister.

Persson som redan före valet 1994 hade blivit socialdemokraternas ekonomiske talesman visade vad som gällde.

– Den som är satt i skuld är icke fri.

Ord som lever kvar och som påminner om att Persson en gång i tiden funderat på att bli präst. Och redan före valet 1994 förebådade Persson vad som komma skulle om han blev finansminister.

– Jag ska nu presentera de skarpa förslag vi har i valmanifestet. Siffrorna är skarpa förslag. Detta är ingen plan utan det här är så att säga på riktigt. Det ska genomföras. Och det läggs som ett besked till svenska folket att det här har vi att räkna med med en socialdemokratisk regering.

Sanerade Sveriges ekonomi
Som finansminister blev Göran Persson den som sanerade Sveriges ekonomi. Han gjorde det tillsammans med centerpartiet och drev igenom många impopulära förslag.

Göran Persson såg sig själv som en traditionell socialdemokratisk finansminister och i viss mening fortsatte han att vara finansminister även under de många statsministeråren. 2004 höll han ett av sina traditionella tal i Björkvik.

– Varenda krona som växer fram, varenda ny resurs som växer fram, kommer att kunna användas för sådant som vi upplever gör samhället bättre, mer rättvist, mer jämlikt, mer solidariskt, mer modernt. Och nu ska den användas, den uppåtgående konjunkturen, för att göra Sverige mer rättvist, mer jämlikt och mer tryggt därför att det är det som frihet och solidaritet handlar om.

Eller som i ett förstamajtal i Malmö Folkets park år 2005.

– Jämställda, gröna, kunniga, trygga och öppna, och dessutom skulle jag kunna lägga till, väldigt höga skatter, är den svenska modellen.

Ledare under de första EU-åren
Under så gott som hela Sveriges första drygt tio år som EU-land var Göran Persson landets ledare.

Här fick han en stor motgång med ett riksdagsnederlag när han ville införa övergångsregler för hur det skulle gå till när de nya EU-ländernas medborgare skulle försöka få jobb i Sverige.

– Vi skulle kunna få ett missbruk av de sociala förmånerna. Vi vill inte ha den så kallade sociala turismen som missbrukar våra sociala förmåner. Där får vi inte vara naiva.

Utrikespolitiskt genombrott
Sveriges EU-ordförandeskap första halvåret 2001 innebar ändå ett utrikespolitiskt genombrott för det före detta kommunalrådet.

Under samma vår tog han i Sverige mot både Rysslands president Putin och USA:s president Bush.

Som EU-ordförande drev också Göran Persson igenom ett datum för när tio nya länder skulle få bli medlemmar av den Europeiska unionen.

– Ett fast datum, en fast tidpunkt för när unionen har nya medlemmar. Vi kom dit vi ville därför att vi lyckades att nå resultat under våra förhandlingar.

Stortrivdes
Persson såg ofta ut att stortrivas på den internationella scenen. Något som märktes redan på förhand när han en natt i Nice i december 2000 tänkte högt om hur det skulle bli att leda EU.

– Jag tror att alla som har varit EU-presidenter vill fortsätta att vara det för evigt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se