Höstavslutning i trädgården

Odlingstips 25 september

Plantering
Krukodlade, lövfällande växter går bra att plantera under hela odlingssäsongen.

Krukodlade, städsegröna växter planteras på sensommaren. I norra delen av landet bör de planteras på våren.

Växter med rotklump kan planteras på våren eller på sensommaren.

Barrväxter och städsegröna, lövbärande  träd och buskar flyttas på sensommaren. I norra delen av landet bör detta göras på våren.

Lövfällande träd och buskar flyttas och planteras när löven fallit av, alltså sent på hösten eller tidigt på våren. Det gäller också rosor. I de kallare delarna av landet flyttas fruktträd och rosor på våren. 

Krukodlade perenner kan planteras under hela odlingssäsongen

Perenner mår bra av att delas då och då, t.ex. dagliljor, nävor och flox. Lämplig tid att flytta perenner är under våren (höstblommande) och sensommaren (vårblommande). Alltför sen plantering på hösten kan leda till att plantorna ”fryser upp”, dvs. frosten lyfter dem ur jorden. Tryck därför till lite runt plantorna på våren.

Vinterförvaring
Fuchsior vinterförvaras mörkt och svalt, temp. ca 5°C, gärna i jordkällare om sådan finns. Plantorna behöver inte beskäras före vintern, man behöver inte heller ta bort bladen. Vattna vid behov, ett par gånger räcker i allmänhet under vintern. Stora krukor behöver mindre vatten än små.

Knölbegonior, kallor av olika slag är lätta att förvara. Temperatur ca 15–17°C. De tas in som de är och förvaras torra ända fram till våren kommer. Då planteras de om i ny jord.

Dahliaknölar och gladiolusknölar förvaras torrt och svalt, temp. ca 5–10°C, gärna i torv.

Hibiscus beskärs innan den tas in för vintern. Då får den tidigare vårblomning jämfört med om man beskär den på våren. Förvara den gärna vid något lägre temperatur än rumstemperatur för att begränsa skottillväxten och undvika spinnangrepp.

Många växter med vintergröna blad trivs bra i svala, men frostfria uterum eller garage med tillskottsljus, t.ex. lysrör. Det gäller t.ex. Afrikas blåa lilja (Agapanthus), Cymbidium (orkidé), Crinum-lilja, Camelia, lager m.fl.

Matlök ska förvaras frostfritt och så torrt som möjligt. Jordkällare och andra fuktiga utrymmen är direkt olämpliga. Skörda plantan med blasten kvar och lägg den att torka. När den är helt torr kan man dra bort blasten försiktigt. Skär inte! Då finns risk att löken får skador som kan leda till mögelbildning. Lägg lökarna torrt och svalt för vinterförvaring.

Beskärning av vinranka
Vindruvsplantor beskärs på hösten efter skörd. Man skall absolut inte skära en vinranka på våren innan de nya skotten har växt fram eftersom det då finns stor risk att plantan ”blöder”.

Under senhösten väljer man ut det antal skott man vill ha kvar, resten skärs bort. De sidoskott som beskurits under säsongen över ett eller två blad kortas in.