4000 år gamla hällristningar från samer i Västerås

Amatörarkeologen Jouni Tervalampi har hittat hällristningar från samer som är över 4000 år gamla i Västerås. Det innebär att han kan påvisa samisk närvaro från början av 1600-talet till slutet av 1700-talet. Den senare historien med hjälp av funna samiska vinterboplatser i Mälardalen.

– Jag anser att de som ristade hällristningar vid Nämforsen i Ångermanälven, det var samernas föregångare, eller vad jag kan kalla för stenålderssamerna, och de hade en speciell bildkultur, säger Jouni Tervalampi.

Tydliga likheter
Hällristningarna vid Nämforsen anses vara samiska. De nya hällristningarna i Västerås har tydliga likheter med dem enligt Tervalampi. 

– Det man glömmer bort är ju att de äldsta hällristningarna, vi pratade om till exempel om Nämforsen tidigare, där daterar man ungefär från 4200 och det innebär att de är 2000 äldre än de äldsta från den bondeskandinaviska kulturen och det är väldigt ovanligt, hittills har man bara hittat två platser, säger han.

Typiskt samiska
De nya hällristningarna finns mitt inne i Västerås, och Jouni Tervalampi tvekar inte när han säger att de är typiskt samiska. Och de nya fynden innebär att man måste skriva om historien eller komplettera den enligt honom.

– Man får gärna skriva om historien eller komplettera att det har varit samisk närvaro här, säger han.

Bland fynden finns en hällristning på en fallande schaman, den enda som finns hittills enligt Jouni Tervalampi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio