Irans inre tryck

om en press inifrån som hotar regeringen mer än det yttre trycket hör ayatollahn, ekonomen, juristen, förläggaren och internetbloggaren som bor och verkar i ett land av allt hårdare kontroll och censur och om de friade fångarna från Guantanamo som hamnade i nytt läger i Tirana

I massmedias fokus står det internationella spelet om Irans kärnenergiprogram. I veckan kom nya, motstridiga, besked om resultaten av förhandlingarna mellan EU och Iran. Och efter toppmötet igår mellan de sex ”stora”; USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Tyskland och Storbrittanien, ser det ut som om hoten om sanktioner upprepas, men förhandlingarna fortsätter. Som framgick av Konflikt förra veckan, lördag 30 september, är möjligheten till och intresset av effektiva sanktioner mot Iran är ljummet. Tvärtom hävdade röster då att de upprepade hoten från väst snarare stärker regimens position som med ursäkten av yttre inblandning kan stärka greppet om makten.

För utanför medias fokus pågår en kamp i Irans inre liv. En kamp mellan de allt fler, och olika, intressen som ser allt mindre av de löften president Ahmadinejad gick till val på - att styra landets resurser till en befolkning som i många fall lider ekonomisk nöd. Ett tecken på ett regimen i Teheran känner av de inre hoten är en ökande repression.

I veckans Konflikt tecknar vi med hjälp av röster från Iran bilden av en nation under starkt inre tryck.

Hör författaren Azar Mahloujian som berättar om diktare som demonstrerar och plötsligt får sina verk förbjudna.

Zinat Hashemi vid SR International har lyckats ringa till Ayatollah Hossein Kazemeini Boroujerdi som är instängd i sitt hus i Teheran. Belägrad av regimens män som vill gripa honom, men skyddad av hundratals anhängare som upprättat en mänsklig skyddsmur. Allt på grund av hans ord att islam borde utövas i moskén och inte i statsapparaten.

Faribosz Raisdana, sparkad universitetslärare i ekonomi, tar risken och talar klarspråk från Teheran.

Shirin Ebadi, nobelbelönad jurist, intervjuas av Daniela Marquardt och en annan nyligen prisbelönt iranska, Shahla Lahiji, förläggare, talar med Negar Josephi om sitt nedbrända kontor och ett, vad hon kallar, pågående kulturmord. 

Arash Hejazi, surfande förläggare, och Nima Afshar Naderi, journalist och framgångrik bloggare i Iran intervjuas av Sara Shaghayegh om katt- och råttaleken mellan regimens internetfilter och surfarnas anti-filter.

Kommentarer och samtal i studio av och med Mohammad Fazlhashemi, docent i idéhistoria vid Umeå universitet och Bo Utas, professor emeritius i iranistik vid universitet i Uppsala.

Friade men fångar

Om uigurerna som släpptes från Guantanamo men strandsattes i läger i Tirana. Ett reportage signerat Randi Mossige Norheim där berättelsens trådar går från Kina, Kazachstan, Kuba, Pakistan, Afghanistan, Albanien och knyts ihop i ett kök i Enköping. Där Kavser Hakamjan nu återförenats med landsflyktige man och fortfarande väntar besked om sin lillebror Adel Abdul Hakim som deporterats från fångenskap på Guantanamo till flyktingläger i Albanien.

Programledare: Saam Kapadia                          Producent: Mikael Olsson