Rättsläget fortfarande oklart - jurist kommenterar HD:s skattelandsbeslut

Det blir ingen rättegång om skattelandet Kitajaure i Jokkmokks kommun - det är resultatet av ett beslut i Högsta domstolen. Juristen Lars Nila Lasko driver tillsammans med sakägare i liknande mål Skattelandsrörelsen - och Lasko menar att beslutet i HD inte kastar nytt ljus över rättsförhållandena.

- Det här är en fråga som kommer att pågå många år framåt. Och det har väckts alltfler mål. Så länge inte staten gör upp med samerna om vilka ägande- och nyttjanderätts innehav det finns för samernas del så kommer den här frågan att pågå, säger Lars Nila Lasko.

”Bättre rätt”
Det var år 2001 som Per Ola Andersson i Kitajaur lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten där han hävdade bättre rätt till ett område i Jokkmokks kommun som gammalt tillbaka betecknades som Kitajaure skatteland.

Per Ola Andersson menar att har är ättling i rakt nedstigande led till innehavaren av skattelandet på 1800-talet. Andersson har i tingsrätten också krävt ensamrätt till jakt, fiske och renskötsel inom det angivna området.

Stämningsansökan för oprecis
Men domstolarna anser att att stämningsansökan är alltför oprecis, bland annat när det gäller vilket geografiskt område som avses. Domstolarna har alltså inte prövat själva sakfrågan och det innebär att rättsläget i det samiska området inte inte har förändrats av högsta domstolens beslut.

Men för att lyckas mot staten i en rättegång krävs ett noggrant förarbete menar Lars Nila Lasko.
 - I Skattefjällsmålet uttryckte domaren i Östersunds tingsrätt att ”Föra mål mot staten är som att spela kort med djävulen. Där djävulen sitter med alla trumf på hand dessutom”, säger Lars Nila Lasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio