Unga kvinnor pressas till självmord

Unga kvinnor pressas att begå självmord när de vanhedrat sin familj, det visar en granskning som programmen Kaliber och Front har gjort. Det handlar om ett sätt att begå hedersmord, men där förövarna slipper undan straff.

– Just den här metoden har blivit vanligare efter mordet på Fadime och Pela eftersom farbröderna blev dömda. Det är en ny metod för att slippa ta straffet och kunna gå fri, säger Sara Mohammad som driver stödföreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”.

Kaliber och Front har tillsammans tagit kontakt med de större stödverksamheterna i Sverige, vilket är femton stycken. Det handlar om telefonjourer, skyddade boenden och grupper inom socialtjänsten som alla riktat in sig på just hederskonflikter.

Många pressas
Undersökningen visar att av de femton stödverksamheterna så säger tio att de varit i kontakt med tjejer som uppmanats av sina föräldrar att ta sina liv. Fem av dem säger att de hör det ofta.

I dag pågår tre mordutredningar där det till en början har sett ut som självmord, men där polisen i efterhand har börjat misstänka att det egentligen handlar om hedersmord.

Får själv välja metod
Kickis Åhré Älgamo har under flera år arbetat med de här frågorna på rikskriminalpolisen.

– Av de tjejer jag möter är det inte alltför ovanligt att de uppmanas att ta sitt eget liv. De får välja sina metoder själv, ta piller, hoppa framför tåg och så vidare, säger hon.

Anna Landelius
anna.landelius@sr.se

Mikael Funke
mikael.funke@sr.se