Borelius avgår som handelsminister

Uppdaterad 16:45
Maria Borelius avgår som handelsminister, efter den senaste veckans skandaler. Det meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt i Ekots lördagsintervju.

– Jag har pratat med Maria nu på morgonen och hon känner själv att hon inte kommer orka fortsätta och vi har därför enats om att hon avgår, sade Fredrik Reinfeldt.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt bad den förra handelsministern att få avgå med motiveringen att hon inte orkade med det journalistiska drevet.

”Fler skäl fanns”
Fredrik Reinfeldt själv ansåg att det fanns andra skäl för Borelius att lämna sin post.

– Här finns en lång rad ifrågasättanden av ekonomisk karaktär, och när det gäller saker som hon vidgick mig vid fråga, men också sådant som hon inte gjorde, sade Fredrik Reinfeldt.

Är det själva sakförhållandena eller det faktum att hon höll undan det för dig?

– Det är både och, det är en blandning av detta.

Det låter inte som du protesterade när hon bad att få avgå?

– Nej, det gjorde jag inte, säger Fredrik Reinfeldt.

Andar ministrar har också kritiserats, framför allt kulturminister Cecilia Stegö Chilò som inte kunnat förklara varför hon inte har betalt tv-licens i närmare 16 år. Kulturministern är dock kvar i regeringen.    

– Alla övriga statsråd sitter kvar, sade Fredrik Reinfeldt.  

”Ville bli åtalad”
Journalisten Anders Carlgren som arbetat för Stegö uppger att hon i våras sagt att hon gärna skulle vilja bli åtalad för licensskolk. Men det är något som statsministern inte vill kommentera.

– Jag vill inte att det som en person jag aldrig träffat ska ligga till grund för kommentarer som jag gör av ett statsråd jag inte har hunnit prata med detta kring.

Kulturministern har berättat att hon har betalat svarta löner, men har ännu inte berättat när. Fredrik Reinfeldt vet alltså inte om saken fortfarande kan få följder för Cecilia Stegö Chilò.

– Det gick jag inte igenom med henne, hon sa att det skedde tidigare, sade Reinfeldt.

Vet du om det är preskriberat eller inte?

– Det vet jag inte.

Nu tror statsministern att nästa veckas statsbudget ska minska uppmärksamheten kring statsrådens privata affärer, och att publiciteten istället kommer att handla om regeringens politik.

– Döm oss efter den politik vi nu kommer att genomföra, sade Fredrik Reinfeldt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se