Adventsmys med Zazzi

8:10 min

Njut av pepparkaksskålar, ostar och kallrökt renkött.

Pepparkaksskålar med spritsad blåmögelkräm


6-8 personer

Gör såhär:
Mosa 80-100 g ädelost eller annan stark blåmögelost med 0,5 dl vispad grädde och 0,5 dl vispad smetana.

200 g pepparkaksdeg (färdigköpt eller helst egengjord med mindre socker) ger många småskålar (spara torrt i burk).

2-3 msk fint hackad gräslök.

Lägg utkavlad och utstansad (runda) pepparkaksdeg i en fast muffinsform. Grädda 6-8 minuter i 180 grader. Lossa direkt från formen när du plockat ut från ugnen. Låt svalna.

Spritsa krämen i pepparkaksskålarna, strö över lite hackad gräslök. Eller om du vill ha det sött: lägg i lingon och vispgrädde i peppparkaks-skålarna istället.

Friterat tunnbröd med västerbottenost 


6–8 personer

Du behöver:

2-3 mjuka tunnbröd (runda eller fyrkantiga)

1 liter frityrolja

1 dl fint riven västerbottenost

Svartpeppar

Gör så här:

Skär varje tunnbröd i 6 bitar (strimlor eller tårtbitar).

Värm oljan i en kastrull till ca 160°C.

Fritera brödbitarna gyllene i oljan. Strö ost på ena sidan direkt de kommer ur oljan. Peppra med svartpepparkvarn.

Låt rinna av på hushållspapper Njut som de är eller med annan topping. Och om du vill göra dem söta: doppa ena sidan i choklad och strö över flingsalt.

Kallrökt renkött med ruccolaolja, pepparrot och surgrädde


4 personer

Du behöver:

100 g kallrökt renkött

1 msk riven pepparrot (eller mer, smaka av)

0,5 dl smetana

2-3 msk vispad grädde

Saften av 0,5-1 citron

Hyvlad parmesan

Svartpeppar

Gör så här:

Vispa smetana med elvisp och rör sedan i pepparrot och vänd i vispgrädde, smaka av med salt och peppar.

Vid servering:

Skiva köttet tunt, pensla med citronsaft, spritsa på en klick kräm och lägg på en bit hyvlad parmesan. Dra några drag med svartpepparkvarnen.