Ekot på plats

Få afghaner släpps över gränsen till Pakistan

1:52 min
  • Få släpps in via gränsövergången i Torkham mellan Afghanistan och Pakistan där beväpnade talibaner nu sköter gränsen på den afghanska sidan.
  • Godstrafik går långsamt, med långa lastbilsköer på båda sidor om gränsen.
  • Fler återvänder däremot från Pakistan till sina hem i Afghanistan.

I bergsmassiven mellan Afghanistan och Pakistan har många fastnat vid gränsen, efter att talibanerna tog över makten i Afghanistan.

Inte många som vill lämna Afghanistan släpps över – och trafiken med varor mellan länderna har nära på stannat av sen maktövertagandet.

– Hundratals fordon väntar på att få komma över, bara tio lastbilar i taget släpps in, säger Tahir Jaan som transporterar svavel.

I åtta dagar har han väntat på den afghanska sidan om gränsövergången vid Torkham.

Resan från hemstaden Jalalabad och in till Peshawar brukar annars gå på en till två dagar. Även på den pakistanska sidan är kön med långtradare flera kilometrar lång och börjar inte långt efter att vi kört in i det bergsmassiv som leder till gränsen.

Endast få afghaner släpps för tillfället in i Pakistan vid den här gränsövergången där talibansoldater hissat islamiska emiratets vita flagga på båda sidor om järngrinden som skiljer länderna åt. De står med vapen i hand och snett bakom talibanerna bakom taggtrådsstängsel ringlar sig en kö med unga och gamla, däribland en kvinna i rullstol. Människor som vill lämna Afghanistan.

Men en bit in på den pakistanska sidan står Mohammad Yonus med några dokument i handen och väntar på tillstånd att resa vidare i. I ambulansen bakom honom ligger hans elvaåriga dotter som för fem dagar sedan skadades av ett förlupet skott när talibaner sköt i luften för att fira att Panjshirdalen fallit. Hon träffades i pannan, kulan gick sedan ut genom ögat och nu hoppas hennes pappa att hon ska få vård på ett sjukhus i Peshawar.

Omdömet om det nya styret i Kabul varierar bland dem Ekot träffar. Några uttrycker rädsla, andra välkomnar förändringen och reser nu tillbaka till Afghanistan. Studenten Rasaullah har skrivit examen i Peshawar och ska hem till familjen i Kunarprovinsen.

– Situationen under den förra regeringen var inte bra, så vi hoppas att den här regimen skapar fred i landet, säger Rasaullah.