Afghanska medborgare som ska utvisas får lämna låsta lokaler

3:06 min

Vissa personer som ska utvisas till Afghanistan har suttit inlåsta i Migrationsverkets lokaler. Men nu får de lämna lokalerna. Det är för att alla utvisningar till Afghanistan är stoppade.

En människa som inte längre får vara i Sverige kan bli inlåst i förvar. Det är låsta lokaler som myndigheten Migrationsverket tar hand om. En person kan sitta i förvar om det finns en risk att den gör det svårt att genomföra sin utvisning ur landet. Genom att till exempel gömma sig från myndigheterna.

Reza, som egentligen heter något annat, har suttit i förvar i åtta månader efter att han inte fick godkänt på sin asylansökan. Han ska därför utvisas till Afghanistan, men tills dess behöver han inte vara inlåst längre. Han säger att det kändes bra när han skulle packa sina saker och lämna förvaret. Men när han kom ut kände han sig ledsen. Han hade inga pengar eller något eget hem.

– Den tiden jag höll på att packa mina grejer och komma ut så kändes det jättebra. Äntligen ska jag ut. Det kändes jättebra, men så fort jag kom ut ur förvaret kändes det inte bra längre. För att när jag kom ut kände jag mig värdelös, typ. För att jag hade inga pengar. Ingen riktig adress. Det var en jättesvår känsla. Hur ska jag beskriva? Det var jobbigt, säger Reza.

Men alla får inte lämna förvaret. Polisen Patrik Engström säger att det är regionerna som bestämmer om en person ska släppas. Och det måste bestämmas för en person i taget.

– Den prövningen görs av regionerna av regionala beslutsfattare och den görs individuellt, säger Patrik Engström.

Istället för att sitta inlåsta måste vissa anmäla sig hos polisen. Vissa måste gå dit varje dag, medans andra behöver gå dit någon gång i veckan.

De som släpps ur förvar är fortfarande utvisade ur Sverige. De måste alltså lämna landet när stoppet av utvisningar till Afghanistan är slut. Patrik Engström säger att beslutet om utvisning fortfarande gäller.

– Beslutet. Utvisningsbeslutet fortsätter att gälla. Det är inte så att det här beslutet från Migrationsverket betyder att tidigare utvisningsbeslut upphör att gälla.

lattsvenska@sverigesradio.se