18 greps i polisrazzia

Åklagare utreder programledarens sexköp

1:45 min

Åklagare kommer på måndagen att börja utreda ett uppmärksammat ärende, där programledaren Paolo Roberto erkänt i tv att han köpt sex i Stockholm förra veckan. Utredningen ska visa om det finns anledning att inleda en förundersökning om det allvarligare brottet oaktsam våldtäkt.

I slutet av förra veckan genomförde människohandelsgruppen vid polisens nationella avdelning, NOA, tillsammans med lokal polisen en insats mot sexköpare i Stockholm.

Som Ekot rapporterade i fredags greps totalt 18 personer i insatser mot flera lägenheter där man misstänkt prostitution – bland annat på Östermalm, i Vasastan och på Kungsholmen.

En av männen som greps är programledare och förre proffsboxaren Paolo Roberto. I en tv-intervju i fredags erkände han sexköpet.

I intervjun säger han bland annat att prostitution innebär att du köper en annan kvinnas kropp, "säkert någon som är dittvingad".

Om en person som säljer sex inte gör det frivilligt, kan sexköpare dömas för oaktsam våldtäkt. Det är en rubricering som infördes 2018.

Det finns ett uppmärksammat fall där en man dömdes för just oaktsam våldtäkt efter att ha köpt sex av en kvinna som var utsatt för trafficking. Straffet blev i hovrätten ett år och åtta månaders fängelse.

Vid 14-tiden på måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att en utredningen om köp av sexuell tjänst och oaktsam våldtäkt inletts av åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.

Ingen person är delgiven misstanke om brottet oaktsam våldtäkt. Åklagare kommer nu att gå igenom ärendet och kommer fatta beslut om eventuella utredningsåtgärder, enligt Åklagarmyndigheten.