Vårbynätverket

Åklagaren: Kan bli aktuellt att yrka på livstid för ledaren

2:10 min
  • I det omfattande mål som rör misstänkta grova brott med koppling till det så kallade Vårbynätverket i södra Stockholm, uppger åklagaren att det kan bli aktuellt med yrkande om fängelse på livstid för den utpekade ledaren.
  • Han är åtalad för bland annat mordförsök och människorov, men nekar till brott.
  • Att någon döms till livstids fängelse utan att det förekommit dödligt våld är ovanligt – men åklagaren anser att det nu handlar om många grova brott med högt straffvärde.

I tisdags åtalades 30 personer, misstänkta för flera grova brott, där majoriteten har koppling till det så kallade Vårbynätverket i södra Stockholm.

En av männen som åtalats i målet pekas av polisen ut som ledare, och ska enligt utredningen ha styrt nätverket från Spanien, där han bott.

Misstankarna mot honom rör bland annat försök till mord, stämpling till mord, människorov, synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott.

Han nekar till samtliga brott, och tillbakavisar påståendet om ledarroll i nätverket, säger hans advokat Filip Rydin.

– Han har varit väldigt tydlig med att han inte deltagit i det här nätverket. Varken som ledare eller i någon annan egenskap, säger Filip Rydin.

Åklagaren i målet uppger för Ekot att det kan komma att bli aktuellt med yrkande om fängelse på livstid för mannen. Detta trots att inget av brotten han åtalas för har lett till ett fullbordat mord.

– Livstid ingår i straffskalan för flera av de åtalade brotten. Tillsammans är det många grova brott med högt straffvärde, som kommer bli aktuellt för flera personer. Då bland annat ledaren, säger åklagare Anna Stråth.

Att en person döms till livstids fängelse utan att det förekommit just dödligt våld är ovanligt, enligt flera experter som Ekot pratat med.

Det finns dock exempel. 2012 dömdes en man till livstids fängelse för mordförsök på en regimkritisk imam i Strömsund.

2019 dömdes en man av Eksjö tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mordförsök på en kvinna och hennes barn, där gärningsmannen knivskar offren i bland annat hals och bål. Där sänktes dock Göta hovrätt straffet till 18 års fängelse.

Varken Kriminalvården eller Brottsförebyggande Rådet vet exakt hur många personer som idag avtjänar livstids fängelse utan att det förekommit dödligt våld.

Advokat Filip Rydin, som försvarar mannen som pekas ut som ledare för Vårbynätverket, anser inte att det finns någon rättspraxis som talar för att hans klient skulle kunna dömas till livstids fängelse, vid en fällande dom.

– Ingen av de här åtalade brotten, även om han skulle fällas för dem, enligt mig, har ett straffvärde som motsvarar livstids fängelse. Då försöket åklagaren på sig en modell där hon ska lägga ihop de olika brotten och på så sätt på något amerikanske manér uppnå högre straffvärde. Det anser jag bör varar helt utsiktslöst, säger han.