Akut brist på taxiförare

2:17 min

Det är stor brist på taxiförare i Sverige. Det finns ett akut behov av fler förare, säger organisationen Svenska Taxiförbundet.

Saeid är taxiförare med eget företag, i Stockholm. Han säger att många har börjat jobba med annat, som att köra buss eller lastbil.

– Många sökte sig till andra ställen. Till exempel som yrkesförare för buss eller lastbil. Där fanns jobb. Och det märks att det inte är många som har kommit tillbaka direkt, säger Saeid.

Folk har åkt mycket mindre taxi under pandemin. Därför har mycket jobb för taxiförare försvunnit, och ungefär 40 procent av Sveriges taxiförare har slutat. Nu åker folk mer taxi igen, men det är svårt att locka tillbaka alla taxiförare. Det säger Bawer Coskun på Svenska Taxiförbundet. Han säger att många taxibilar står stilla på kvällar och nätter, eftersom det inte finns förare. Det kan leda till att fler taxiföretag måste lägga ner, säger han till Ekonomiekot.

– När privatresandet kommer igång, men vi har inga bilar som kan köra runt dem, köra de uppdragen, så kan mer eller mindre bolagen behöva dra ner på antal bilar eller lägga ner sin verksamhet helt och hållet, säger Bawer Coskun.

Organisationen Svenska Taxiförbundet vill att samhället ska göra fler saker för att hjälpa taxibranschen. Men fackförbundet Transport tror att det är arbetsvillkor och låga löner som gör att fler förare inte kommer tillbaka och jobbar med taxi.

Taxiföraren Saeid känner flera taxiförare med en högre utbildning som nu har fått jobb med bättre betalt. Det säger han till Ekonomiekot.

– Då blir det svårt att lämna ifrån sig det som man har hittat, säger Saeid.