Pressmeddelande 2021-08-24

Ålderstigen – ny serie i P1 om identitet i livets final

Samtidigt som allt fler blir allt äldre förknippas ofta de sista åren med ensamhet och lidande. I nya serien “Ålderstigen” möter Hannah Engberg och Johan Croneman en brokig skara 80-plussare och konfronterar sina egna känslor inför att åldras. Programmet har premiär 26 augusti kl. 10.35 i P1.

– Jag är 66 år och tänker själv väldigt ofta på att åldras, min mamma är 98 och vi pratar mycket och ofta om hur åldrandet påverkar oss. Vi kan prata allvarligt om döden, men vi kan också skratta åt dåligt minne och åt hur mamma ibland blir behandlad som ett barn av till exempel vård- och apotekspersonal. Det är både kränkande och komiskt, säger Johan Croneman.

Under coronapandemin 2020 buntades alla över 70 år ihop till en isolerad och utsatt riskgrupp och Hannah Engberg vill visa på gruppens olikheter. Hon tror att en beröringsskräck inför åldrande och död skapar ett beklagligt avstånd mellan äldre och yngre generationer.

– Vilka menar vi egentligen när vi säger “äldre”? Hälften av alla över 80 har ju ingen omsorg alls, men vi tror på något sätt att alla blir sjuka, deppiga och ensamma på ålderns höst. När jag berättade för en yngre kompis att jag skulle göra ett program om att vara människa över 80 sa han ”usch vad deppigt”. Men faktum är ju att det är många unga idag lider av psykisk ohälsa, säger Hannah Engberg.

I serien möter lyssnaren äldre från hela landet som har vitt skilda erfarenheter av och syn på åldrandet. Men många förenas också av ett behov av att få berätta om sina liv för andra människor. Genom forskare sätts deras berättelser i en kontext.

Serien programleds av Hannah Engberg och vid sin sida har hon radiodebuterande frilansjournalisten Johan Croneman, känd från Dagens Nyheter och ICA-kuriren. Som 80-talist respektive 50-talist tar de sig an ämnet ur två olika perspektiv.

Serien Ålderstigen består av åtta avsnitt och har premiär i P1, torsdag 26 augusti kl. 10.35 och går även att lyssna på som podd.

Om:
Hannah Engberg, född 1984, är erfaren radiojournalist och sedan flera år producenten bakom Söndagsintervjun i P1. Hon har också bland annat gjort P3 Dokumentär om Mordet på Nils Horner.

Johan Croneman, född 1955, är journalist och mångårig film- och tv-kritiker i Dagens Nyheter. 2020 debuterade han som författare med boken “Jag är olyckligt här”. I september släpper han en textsamling under namnet “Samlad värk”.

Pressbild, foto Mattias Ahlm:

Bild 1

Bild 2

För ytterligare information, kontakta

Hannah Engberg, programledare
Hannah@tredjestatsmakten.se
0709-625 273

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sverigesradio.se
073- 773 54 10