Äldre kan fika tillsammans igen

1:45 min

Nu kan fler börja träffas igen efter att ha varit ensamma under coronapandemin. Flera kommuner öppnar sina träffar för äldre igen. Det är Folkhälsomyndigheten som säger att det går bra. Många har blivit vaccinerade och det är inte längre farligt att ses. I Jönköping i södra Sverige har flera träffar för äldre öppnats.

Anna-Lisa Sandberg och Aino Bergling har varit ensamma mycket under coronapandemin. Nu har de kunnat träffa sina vänner igen och fika med dem. De är jätteglad över att få ses igen.

– Det är precis som att man kommer hem nästan. Det är en del som jag inte har träffat på ett helt år. Så då kan det vara roligt att prata med dem och fråga hur de har klarat det här.

– Det betyder väldigt mycket för alla äldre att vi kan komma hit och dricka kaffe och prata med varandra.

Lars Gross hade ordnat träffen i Jönköping och han säger att alla har vaccinerat sig och därför känns det tryggt att ses igen.

– Vi har ju fått två vacciner.

Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten säger att nu får man träffa andra utanför sin familj igen. Därför går det bra att ordna träffar för äldre.

– Det finns ju ganska goda möjligheter att göra det. Att de restriktionerna har tagits bort är positivt och att det går att ordna på ett säkert sätt.