Äldre som är fullt vaccinerade kan krama sin familj

3:16 min

Äldre som har blivit vaccinerade kan krama sin familj igen. Det säger Folkhälsomyndigheten idag.

– Det går bra att träffa anhöriga igen. Och att umgås lite mer som vanligt, utan fysisk distans, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Nu har de flesta äldre på äldreboenden fått vaccin mot covid-19. 70 procent har fått två doser och är alltså fullt vaccinerade. Av de äldre som bor hemma med hemtjänst så har drygt 20 procent fått fullt vaccin.

Det är färre gamla som dör av coronaviruset nu, och smittan minskar snabbt på äldreboenden. Vaccinet skyddar de äldre mot att bli sjuka av coronaviruset. Därför kan de som är fullt vaccinerade träffa sina anhöriga igen, och vara nära dem. Det sa Folkhälsomyndigheten idag. Men de måste vänta två veckor efter att de fått sin andra dos vaccin. Och de anhöriga får inte ha några symtom.

Äldre som är fullt vaccinerade kan krama sina barn och barnbarn igen, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

– Den som är fullt vaccinerad kan alltså krama sina barn och barnbarn igen. Det vet jag att många har längtat efter.

Andra personer som är fullt vaccinerade måste fortsätta vara försiktiga. Johan Carlson säger att man inte vet exakt hur bra vaccinet skyddar mot att sprida smittan än. Men snart kommer vi veta mer om det.

I hela Sverige är det drygt 235 000 personer som är fullt vaccinerade, med två doser. Förutom äldre på äldreboenden och med hemtjänst, så är det personal i vård och omsorg.

Smittan minskar alltså snabbt på äldreboenden. Men den ökar samtidigt bland andra människor. Det är en tydlig ökning av smittade personer i Sverige, säger Folkhälsomyndigheten.

I sjukvården börjar patienterna med covid-19 också öka lite grann. Just nu vårdas över 1 300 personer på sjukhus. 233 vårdas med intensivvård, och det är några fler än förra veckan.

Totalt har nu nästan 12 800 coronasmittade personer dött i Sverige. Men det är lite färre som dör varje vecka nu, säger Folkhälsomyndigheten.