skadestånd

Alhem om skadeståndsdebatten: Olustigt att ta politiska poäng

2:01 min
  • Ett rättsfall där en våldtäktsdömd man fått över 800 000 kronor i skadestånd har väckt starka reaktioner de senaste dagarna. 2018 dömdes mannen till 4,5 års fängelse för våldtäkt mot två kvinnor i Malmö under tortyrliknande förhållanden men bedömdes senare av Högsta domstolen som under 18 år när brotten skedde. I med detta hade han suttit frihetsberövad för länge och kompenseras nu med ett skadestånd på 840 000 kronor vilket är betydligt mer än vad hans brottsoffer fick.
  • Det här har lett till hård kritik bland politiker, men Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, tycker inte man ska jämföra de olika skadestånden: "Vi tycker att det är viktigt att man behandlar varje sak för sig. Man kan diskutera nivån både på det som utgår i form av ersättning från statens sida, men man kan framför allt diskutera vilket belopp som är rimligt när det gäller någon som är lidande som brottsoffer."
  • "Det är positivt när man talar om att det finns skäl att höja nivån, när det gäller målsägande brottsoffer. Men vad som är olustigt är att det är lätt att ta politiska poäng av detta"