Våldtäkten i Salem

Alhem: Riskerar skada förtroendet för rättsväsendet

1:50 min
  • Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem tror att fallet med den misstänkta våldtäktsmannen i Salem kan skada offrens och de anhörigas förtroende för rättsväsendet.
  • Detta efter att det igår kom fram att den gripne mannen var på fri fot efter en tingsrättsdom om sexualbrott mot barn i väntan på hovrättens hantering av överklagan.
  • ”Helt orimligt och förkastligt”, säger Sven-Erik Alhem.

– Det känns ju djupt olyckligt. Det är helt orimligt och förkastligt, enligt mitt att se på det. Anhöriga till en pojke som utsätts för ett så allvarligt övergrepp har ju all anledning att fråga sig: Vad har staten gjort för att försöka eliminera effekten av denna gärning? När man får vetskap om att det skulle ha kunnat förhindras", säger Sven-Erik Alhem.

Mannen dömdes 2019 till fängelse för omfattande sexualbrott mot barn via nätet. Men han överklagade domen och eftersom brotten låg långt bakåt i tiden och mannen var ung när han begick gärningarna så häktades han inte i väntan på hovrättens handläggning av överklagan.

I stället var han på fri fot i mer än ett år, och i helgen greps han alltså misstänkt för våldtäkt mot barn. Brottet ska ha ägt rum utomhus i ett skogsparti i Salems kommun söder om Stockholm i torsdags i förra veckan.

Hovrättspresident Anders Perklev förklarar den långa handläggningstiden på Svea Hovrätt med att de är överhopade med överklaganden.

– Det innebär att vi helt enkelt inte hinner med. Det är självklart alltid olyckligt och oacceptabelt, naturligtvis. Självklart skulle man önska att rättsväsendet kunde agera snabbare.

Brottsofferjourens ordförande och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem menar att en sådan här händelse, där en person som dömts varit på fri fot och nu misstänks för nya liknande brott, kan skada brottsoffrens och allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

– Det är påfrestande och dessutom något som väcker anstöt. I det här fallet är det alldeles klart att det är staten som har det övergripande ansvaret för att rättsordningen, rättsväsendet, fungerar i praktiken., säger Sven-Erik Alhem.

Mannen nekar till misstankarna om våldtäkt i helgen och även till det brott han är tidigare dömd i tingsrätten för.